Skånsk dokumentär skildrar dödsarbetarnas vardag

Publicerad 2020-01-26

Stillbild från ”Samtidigt på jorden”

Regissören Carl Olsson har i fem års tid undersökt hur det är att jobba nära döden.

I sin nya dokumentärfilm “Samtidigt på jorden” porträtterar han gravgrävare, krematorieanställda och andra arbetare vars yrken på något sätt kretsar kring det bortgångna.

–Hur vi har valt att hantera döden säger något om vårt samhälle, säger Carl Olsson.

I veckan hade den svenska dokumentärfilmen “Samtidigt på jorden” världspremiär på den internationella filmfestivalen i Rotterdam. Filmen, som till största delen utspelar sig i Malmö, undersöker det moderna samhällets inställning till döden. 

Skaparna – med regissören Carl Olsson i spetsen – har följt en grupp människor vars jobb går ut på att hantera de döda, på ett eller annat sätt. Det rör sig bland annat om begravningsentreprenörer, transportörer, bårhusarbetare, krematorieanställda och gravgrävare.

– Det är ett slags kollage med porträtt av en massa människor som jobbar i branschen, förklarar regissören Carl Olsson.

Genom de nämnda porträtten försöker Carl Olsson skildra hur det är att hela tiden behöva möta, hantera och förhålla sig till något så allvarligt i sitt arbete.

– Jag fann en spännande kontrast mellan det existentiella och det triviala. När jag började göra research till det här projektet fick jag upp ögonen för en massa arbetsroller som man annars inte tänker på, som bara finns där utan att någon riktigt reflekterar över det, säger Carl Olsson.

Att närstudera dödsarbetarnas vardag har varit ett sätt försöka förstå hur alla andra förhåller sig till det avlidna, menar Carl Olsson.

– Det är intressant att fundera kring varför vi har byggt upp ett system där vi i så liten grad som möjligt behöver tänka på döden. Hur vi har valt att hantera de här frågorna säger något om vårt samhälle.

Vad syftar du på då?
– Jag tänker till exempel på när vi fick följa med två transportörer backstage i deras arbete. De har en grej för sig, en slags ritual där de bugar inför den döda kroppen. De gör det inte av religiösa skäl eller så, utan för värdighetens skull. När vi filmade det började jag fundera mycket kring värdet av ritualer i vår postreligiösa kultur.

Stillbild från ”Samtidigt på jorden”.

Med “Samtidigt på jorden” hoppas Carl Olsson kunna väcka tankar om både livet och döden hos tittarna. Samtidigt har delar av filmteamet själva fått anledning att reflektera över dessa frågor under arbetets gång.

Närstående gick bort

Över telefon berättar Caroline Drab, en av producenterna bakom “Samtidigt på jorden”, att hennes pappa tråkigt nog gick bort under inspelningsprocessen.

– Det är första gången en närstående till mig går bort. På sätt och vis gjorde det så att jag började se filmen med en lite annan blick. Plötsligt förstod jag vissa saker som jag tidigare bara hade hört om från andra.

Anne Köhncke (producent), Carl Olsson (regissör) och Caroline Drab (producent) på filmfestivalen i Rotterdam.

Till SVT i höst

Härnäst väntar visningar på en rad olika filmfestivaler för “Samtidigt på jorden”. Filmen är bland annat ett av 9 bidrag som tävlar i dokumentärfilmskategorin på Göteborgs Filmfestival nästa vecka.

Dessutom kommer SVT, som har varit med och finansierat filmen, att visa den på både tv och SVT Play under hösten 2020.

Carl Olsson, regissören bakom ”Samtidigt på jorden”.