"Cameron vinner men Miliband får makten"

Brittiska valet: Spelbolagen mer träffsäkra än opinionsmätningarna

LONDON. Den som vill få reda på vem som ska vinna det historiskt jämna brittiska valet bör ha bättre koll på spelbolagens odds än vanliga opinionsmätningar.

Spelarna förutspår att Camerons konservativa Toryparti vinner.

Men att det blir Milibands Labour som får bilda regering.

Förr var det hästar, fotboll och annan sport som människor ville spela på. Numera är politik på väg att bli alltmer populärt.

Brittiska spelbolaget Ladbrokes räknar med att ofattbara 1,4 miljarder kronor kommer att satsas på vem som ska vinna valet. Mins en miljon människor kommer att spela.

Många spelade även på hur det skulle gå i folkomröstningen om självständighet i Skottland förra hösten. Den gången var spelbolagen bättre på att förutsäga hur det skulle gå än opinionsmätningarna. En trend som man kunnat ses även vid andra val.

Med det brittiska valsystemet, vinnaren tar allt, säger de vanliga opinionsmätningarnas procentsatser på nationell nivå väldigt lite om partierna verkliga styrka i parlamentet. Det måste till en djupare analys, något spelarna lärt sig från andra vadslagningsområden.

Miliband ger inga pengar

De som spelar på vilket parti som kommer att vinna flest parlamentsplatser tror att Cameron och de konservativa vinner. Däremot ser det helt annorlunda ut när det gäller vem som blir landets näste premiärminister. Då är oddsen på Labourledaren Ed Miliband lägst. Den som satsar tio pund på honom som näste hyresgäst på 10 Downing Street får bara 16 pund tillbaka. Den som satsar samma summa på Cameron får hela 22 pund tillbaka.

– Det har aldrig hänt tidigare att spelarna tror att ett parti vinner men att det är ett annat som får bilda regering, säger Matthew Shaddick, chef för politisk vadslagning på Ladbrokes.

Han har noga gått igenom hur spelarna satsar sina pengar.

Devisen "följ pengarna" används ofta när det gäller att förutsäga vad som ska ske i framtiden. I politiken kan den vara extra användbar. Medan opinionsmätningar går att manipulera beroende på hur frågorna formuleras, vilka som faller bort och hur ärligt människor svarar så erbjuder spelmarknaden ett "spinnfritt" sätt att få reda på vad människor tror om utgången.

Pricka rätt

Shaddik hävdar ett bettingmarknaden traditionellt har en tendens att något överdriva Tory-partiets framgångar. Därför framstår det som ännu mer troligt att spelarna prickat rätt när de förutsäger att det är Miliband som blir premiärminister.

De är inte ensamma om den förutsägelsen.

Opinionsmakarna Westbourne har granskat varenda valkrets och kommit fram till att det blir extremt jämt men att David Cameron förmodligen tar hem några fler platser än Ed Miliband. Cameron får dock svårt att få ihop den majoritet som krävs för att styra landet. Labourledaren har betydligt fler alternativ.

De skotska nationalistpartiet SNP står ännu längre till vänster än Labour. Miliband har uteslutet en koalitionsregering men det är svårt att se hur SNP skulle kunna stödja en Tory-regering. Miliband räknar kallt med att han kan få SNP:s passiva stöd utan att göra en formell deal.

Han kan också hoppas på Liberaldemokraterna som en möjlig parhäst. De har de gångna fem åren regerat ihop med de konservativa och väntas göra en brakförlust i valet. Men de blir fortsatt stora och har deklarerat att de kan tänka sig stötta Labour "för att landet ska gå att regera".

Oddsen för nyval är höga. Spelarna tror inte på mer än 20 procents chans till ett nyval trots att det väntade valresultatet kan skapa rätt mycket kaos.

ANNONS