GW om stulna kungakronor: Det är en beställningsstöld

Uppdaterad 2018-08-03 | Publicerad 2018-08-01

Två kungakronor och ett riksäpple i rent guld kan inte säljas på öppna marknaden.

Men någon ville ha juvelerna från Strängnäs domkyrka.

– Det här är en beställningsstöld, det är det nämligen nästan alltid, säger polisprofessorn Leif GW Persson.

I en fräck kupp stals Karl IX och Kristina den äldres begravningsregalier från Strängnäs domkyrka i tisdags.

Ett rent beställningsjobb, hävdar polisprofessor Leif GW Persson – som är övertygad om att någon varit villig att betala mycket pengar för dem.

Polisen i region öst har påpekat att kungakronorna och riksäpplet är värdelösa tills någon köpt dem – och att de är väldigt svårsålda på grund av att de är så unika.

– Det en sanning med modifikation, de har naturligtvis ett väldigt högt värde för de som vill ha dem, säger Leif GW Persson.

Att gå till pantbanken med ett så känt föremål är inte något som tjuvarna skulle kunnas tänka göra. Därför tror han att det är det ett beställningsjobb.

– Det är klart att det är, det borde polisen i Strängnäs förstå, säger han.

”Om man smälter ner dem är man dum i huvudet”

Tjuvarna sågs senast strax nedanför domkyrkan, lämna en brygga på vattenskotrar eller en liten motorbåt. Vart begravningsregalierna tagit vägen vet nu ingen – förutom tjuvarna själva.

– Jag hoppas verkligen inte de smälter ner det och säljer det till ädelmetallsvärde, säger polisens presstalesperson Stefan Dangardt.

Det tror inte Leif GW Persson kommer ske – även om det värdet är högt. Han uppskattar vikten på två kungakronor och ett riksäpple till något kilo, och ett kilo guld får man uppskattningsvis en halv miljon för, enligt Leif GW Persson.

– Om man smälter ner dem är man dum i huvudet. Jag menar, antikvärdet på det – om man har en köpare – måste vara långt mycket mer än så.

Vem som vill köpa dem går bara att spekulera i, men tidigare kyrkostölder i Sverige har sålts utomlands.

– Mig bekant finns det ingen svensk marknad. Det är historiska intressant föremål med en kunglig anknytning i ädlaste metall – de representerar ett ansenligt värde.

Givetvis planerat

Larmet kom in till polisen klockan 11.44 på tisdagen, en kvart innan lunchmässan skulle sätta igång i Strängnäs domkyrka. Den startade 12.00. Samtidigt flydde tjuvarna mot Mälaren på två damcyklar.

– Det är inte så dumt i Strängnäs. Jag möter cyklister dagligen som cyklar fortare än någon bil kan ta sig fram, säger Leif GW Persson.

Att sedan fly ut på vattnet i Mälaren var inte heller så dumt, säger han. Om de hade flytt längs bilvägen hade polisen haft enklare, då de hade kunnat spärra av motorvägar.

– Det låter som ganska klokt och välplanerat, säger Leif GW Persson. Han vågar inte spekulera i om de är proffsiga eller inte.

– De låter inte som de är så korkade, om du frågar mig.