Politikerna knyter en blus för Sara Danius

#knytblus trendar på Twitter – kulturministern byter om

Uppdaterad 2018-04-16 | Publicerad 2018-04-13

Den svenska offentligheten är enig i sin rasande besvikelse över att Sara Danius lämnar posten som ständig sekreterare.

Många ledande politiker klär sig i knytblus till stöd för Sara Danius – och kulturministern går till hård attack mot Svenska Akademien.

– Nu är det nog, vi vägrar att backa tillbaka, säger Alice Bah Kuhnke till TT.

I går lämnade Sara Danius posten som ständig sekreterare – samt stol nummer 7 i Svenska Akademin.

Ingen verkar nöjd med slutet på dramat inom Svenska Akademin som pågått sedan tre ledamöter hoppade av för en vecka sedan.

”Den starka kvinna som försökt städa upp i Svenska Akademien tvingas bort. Jag är faktiskt helt mållös. Fullständigt ovärdig hantering. Men Danius går med högt huvud”, skrev Annie Lööf på Twitter i går kväll.

Kulturministern tar på sig knytblus

Dagen efter radar politikerna upp sig till stöd för Sara Danius. I dag trendar hashtaggen #knytblus på Twitter.

Social- och idrottsminister Annika Strandhäll skrev i går att hon skulle klä sig i knytblus på fredagen, och poserar på sin Instagram i en svart variant.

Alice Bah Kuhnke har på morgonen lagt upp en bild på Instagram där hon rättar till knytblusen. Kulturministern säger till TT att det är med stor sorg hon följt rapporteringen om konflikterna inom Akademien.

– Nu är det nog, vi vägrar att backa tillbaka.

– En anrik institution som inte mäktar med den granskning som är en del av ett demokratiskt land, med det ansvarstagande som kan förväntas, säger Alice Bah Kuhnke till TT.

Även en del män har tagit på sig knytblus. Avhoppade ledamoten Peter Englund skriver på Instagram att knutblusen ”var lite trång, men den gick på!”

Infrastrukturminister Tomas Eneroth och näringsminister Mikael Damberg har båda lagt upp bilder med improviserade varianter.

– Vi är en feministisk regering och det är en viktig symbolmarkering jag väljer att göra. Det behövs fler knytblusar och färre slipsar framöver och jag tror att jag och många andra blivit förvånade över den rapportering om vad som förevarit i Svenska Akademin. Då kände jag ett behov av att markera, framför allt iden samhällsdebatt som varit efter #metoo, säger Eneroth.

Han tillägger:

– Det ser inte ur som att man tar ansvar för det som har skett. I vanlig ordning är det andra strukturer, patriarkala sådana, som slår igenom. Då tror jag att det är viktigt att flera reagerar och ger en tydlig signal. Det är ingen verksamhet som är politiskt styrd eller kan regleras, men just därför är opinionsyttringar viktiga.

Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad anser att kungen borde entlediga hela Akademien.

”Ryggrad som ett ostron”

Likaså är raseriet stort mot Horace Engdahl och den falang som gick segrande ur striden.

Leif GW Persson kallar Akademien för ett ”vuxendagis” i en intervju med Nöjesbladet.

– Horace Engdahl, ja det är den mest pretentiösa kåsören som svenskt kulturliv någonsin har beskådat. Men att han skulle ha gjort betydande bidrag till vår litteratur, det har jag väldigt svårt att tycka faktiskt.

Den som nu tillfälligt går in i Sara Danius ställe som ständig sekreterare är akademiledamoten Anders Olsson.

– Han har väl ungefär lika mycket ryggrad som ett vanligt ostron så det blir säkert alldeles utmärkt. Ja, det är verkligen en ledargestalt i ett skarpt läge, säger Leif GW Persson ironiskt.

Horace Engdahl: ”Omöjligt att fortsätta”

I SVT:s Opinion Live gav Horace Engdahl i går sin syn på Sara Danius avgång. Han sa att majoriteten i Svenska Akademien upplevt det som ett ”svårartat ledarskapsproblem.”

– Det har uppstått en spricka i Akademien som var så bred och så omöjlig att fortsätta med att det måste till något alldeles radikalt för att skapa en ny början, säger Horace Engdahl till SVT.

Kulturcheferna på såväl Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter som Svenska Dagbladet sluter alla upp bakom Sara Danius.

De som är kvar kallas av DN:s kulturchef Björn Wiman för en ”bedrövlig skara”.

”Nu vann de som menar att Akademien ska vara en institution som konserverar traditioner från slutet av 1700-talet i ett slags missförstådd respekt för dött arvegods”, skriver Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg.

Den som skiljer ut sig är GP:s kulturchef Björn Werner, som beklagar att Frostenson lämnade och tycker det var rätt av Sara Danius att avgå.

 

Lämnade med Sara Stridsberg

Efter att ha meddelat sin avgång för pressuppbådet lämnade Sara Danius Börshuset för sista gången, arm i arm med akademiledamoten Sara Stridsberg.

Sara Stridsbergs framtid i Akademien är fortfarande oviss. Hon säger till DN att hon gråtit och stridit för Danius under gårdagens möte.

Ett vilkor för att Katarina Frostenson skulle lämna arbetet i Akademien var att Sara Danius skulle avgå som ständig sekreterare, enligt Sara Stridsberg.

”Sara Danius, vilken värdig sorti! Värdigt om än beklagligt”, skriver GP:s ledarchef Alice Teodorescu.

”Hon hade allt”

Sist men inte minst – även läsarna ställer sig på Sara Danius sida. Aftonbladets Facebook-sida svämmar över av kommentarer i bedrövelse över Sara Danius avgång.

”Hon hade allt, skinn på näsan och en värdighet som gjorde Svenska Akademien till något”, skriver läsaren Rickard Wroblewski i ett mejl till Aftonbladet.