Ligaledaren får livstid

Uppdaterad 2020-09-11 | Publicerad 2013-08-29

18 personer ur Södertäljenätverket döms till fängelse och ungdomsvård.

Efter att rättegången tagits om efter jäv meddelades domen i dag klockan 14.

Ledaren Bernard Khouri, 32, fick återigen livstids fängelse.

Khouri döms bland annat för anstiftan till mordet på bröderna Eddie och Yaacoub Moussa på café Oasen sommaren 2010.

Tingsrätten slår fast att Bernard Khouri är ledare för det kriminella gänget och att han därigenom bland annat anstiftat tre mord. Han döms även för människorov, grov utpressning och grovt rån med mera.

Khouris närmsta man Abraham Aho, 22, döms även denna gång till tolv års fängelse för att ha utfört ett mord på en man i det rivaliserande gänget X-team på Oasen 2009.

Tre frias från mordanklagelse

En annan av hans underhuggare, en man i 40-årsåldern, som för ett år sedan dömdes till tolv års fängelse för inblandning i dubbelmordet frias nu från mordanklagelserna. Han döms till tre års fängelse för utpressning och olaga tvång. Ett väntat besked eftersom mannen släpptes ur häkte tidigare i somras.

Även två yngre åtalade som tingsrätten förra gången dömde för inblandning i dubbelmordet frias den här gången.

– De var med och tillgrep mopederna som användes som flyktfordon. Åklagaren har inte styrkt att de åtalade visste att mopederna skulle användas till att ta livet av de här två personerna, säger domare Lars Lindhe.

18 döms

Förhandlingen i tingsrätten fick tas om sedan en nämndeman visat sig vara jävig. Förutom att tre personer som i förra tingsrättsförhandlingen dömdes för inblandning i dubbelmordet nu frias har straffen för ett par åtalade med mer perifer roll i Södertäljenätverket sänkts på grund av den utdragna processen.

Totalt döms 17 personer till fängelse och en 19-åring till sluten ungdomsvård.

Följ ämnen i artikeln