Stormen Franklin på väg in – SMHI varnar

Publicerad 2022-02-20

Stormen Nora har dragit österut men nu kommer nästa vädersmäll.

SMHI varnar för tågstrul, trafikkaos och 30 centimeter snö när ett nytt oväder är på väg in.

– Det kan bli riktigt besvärligt, säger meteorologen Emma Härenstam.

SMHI har ännu inte döpt ovädret, men enligt Emma Härenstam är det samma kraftiga lågtryck som dragit in över de brittiska öarna och fått namnet Franklin.

Nu har man utfärdat orangea varningar under både måndag och tisdag med risk för hårda vindar och kraftigt snöfall.

Varningen gäller Södermanland, Örebro, Västmanland, Stockholm och Uppsala. Men enligt SMHI kan även Gävle, som har en gul varning, få mängder med snö.

Varnar för inställda tåg

– I Örebro kan det komma uppåt tre decimeter i värsta fall. Det kommer sedan sprida sig österut under natten till måndag och nå Gävle. De är mer vana vid snöfall så det är därför de har ett högre tröskelvärde, säger Emma Härenstam.

I takt med att ovädret tilltar finns det risk för stora problem i trafiken och SMHI varnar nu trafikanter för att ge sig ut på vägarna.

I takt med att ovädret tilltar finns det risk för stora problem i trafiken och SMHI varnar nu trafikanter för att ge sig ut på vägarna.

– När det är nollgradigt blir det extra besvärligt i trafiken med snömodd. Det kan bli inställda flyg- och tågavgångar och blir det riktigt tung nederbörd kan det även innebära elbortfall och störa mobilnätet, säger hon och tillägger:

– Det här kan medföra allvarliga konsekvenser så man ska inte ge sig ut i onödan.

SMHI har ännu inte döpt ovädret, men enligt Emma Härenstam är det samma kraftiga lågtryck som dragit in över de brittiska öarna.

Då lugnar det ner sig

Den orangea varningen ligger kvar över natten mot tisdag innan mildare väder väntar.

– Det kommer att lämna Värmland på måndagskvällen, sedan följer de östra landskapen och till sist Östra Götaland och Svealand under natten mot tisdag innan det lugnar ner sig, säger Emma Härenstam.