Två års fängelse för Suu Kyi

TT-AFP

Uppdaterad 2021-12-08 | Publicerad 2021-12-06

Demonstration till stöd för Aung San Suu Kyi i Rangoon tidigare i år.

Myanmars avsatta ledare Aung San Suu Kyi döms till två års fängelse. Första beskedet var att hon dömdes till fyra års fängelse, men strafftiden reducerades senare under dagen till två år.

Domen är den första i en rad med flera åtal som väntar exledaren.

FN:s tidigare rapportör från Myanmar, Yanghee Lee, kallar rättegången för en bluff.

Suu Kyi döms för uppvigling mot militären samt för att ha brutit mot covidregler under sin valkampanj. Enligt statlig tv reducerar juntachefen Min Aung Hlaing, hennes straff från fyra till två år.

76-åriga Suu Kyi avsattes och försattes i husarrest under militärkuppen den 1 februari.

Även den avsatte presidenten Win Myint döms för samma brott, till fyra års fängelse, rapporterar myanmariska BBC.

De två kommer ännu inte att överföras till fängelse utan är kvar i huvudstaden Naypyidaw, då de även är åtalade för en rad andra brott, enligt juntans talesperson.

Lång rad åtal

De andra anklagelserna mot Suu Kyi gäller bland annat korruption och valfusk. Suu Kyis parti NLD vann överlägset i valet 2020. Men militärjuntan hävdar valfusk trots att valet gick rätt till enligt internationella observatörer.

Korruptionsanklagelserna gäller flera fall av tagande av mutor, samt att Suu Kyi ska ha använt medel avsedda för välgörenhet till att sko sig själv.

Både Suu Kyi och expresidenten Win Myint anklagas också för mygel i samband med en helikopteraffär. De har nekat till alla anklagelser i samtliga fall.

Domarna har snabbt mötts av kraftig kritik. Yanghee Lee, som tidigare varit FN:s särskilda rapportör om mänskliga rättigheter i Myanmar, beskriver både anklagelser och domar som ”bluffar”, och säger att alla rättegångar som hålls i landet är orättvisa eftersom de lyder under landets militära styre, rapporterar nyhetsbyrån AP.

FN:s människorättschef Michelle Bachelet beklagar domarna. I ett uttalande kallar hon den för en ”politiskt motiverad” dom som kommit till efter ”skenrättegång”

”Skymf mot rättvisan”

Människorättsgruppen Amnesty International fördömer domstolens beslut.

”De hårda domar som Aung San Suu Kyi dömts till efter dessa bluffanklagelser är det senaste exemplet på militärens beslutsamhet att eliminera all opposition och kväva friheten i Myanmar”, säger Ming Yu Hah vid organisationen.

”Rättens farsartade och korrupta beslut är en del av ett förödande mönster med godtyckliga straff”, säger hon.

USA kallar domen ”en skymf mot rättvisan”, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Richard Horsey vid tankesmedjan International Crisis Group säger att domarna handlar om hämnd och att militären vill visa sin makt.

– Men det skulle vara överraskande om hon sattes i fängelse. Det är mer troligt att hon avtjänar detta och kommande straff i sitt hem, eller ett hus som tillhör regimen.

Riskerar livstid

Nobelpristagaren Suu Kyi riskerar att få tillbringa resten av sitt liv i fängelse om hon fälls på samtliga punkter. Åtalen mot henne ses som ett sätt att stänga ute henne från politiken, och i söndags hölls en stor demonstration med krav på att Suu Kyi och andra gripna ur hennes regering släpps.

Inga journalister eller åhörare får närvara vid rättegångarna mot henne, och hennes advokater har försetts med yppandeförbud.

Över 1 300 människor har dödats och 10 000 gripits i militärens nedslag efter kuppen. Omvärlden har fördömt våldet i Myanmar och flera länder har krävt att Suu Kyi släpps.