Enkel sak att återgå till kramar och trängsel

Boel Holm/TT

Publicerad 2021-09-08

Vi har undvikit trängsel under pandemin. Men det blir lätt att börja trängas igen, tror psykologiprofessorn Magnus Lindwall. Arkivbild.

Restriktionerna har gjort att vi levt under förhållanden som inte varit naturliga för oss. Därför blir det lätt för de flesta att ställa om till att leva som vanligt, tror psykologiprofessorn Magnus Lindwall.

– De flesta av oss är vanemänniskor. Jag tror inte att det blir särskilt svårt att gå tillbaka till ett normalt liv, säger Magnus Lindwall som är professor i hälsopsykologi vid Göteborgs universitet.

Han tycker sig ha märkt hur människor efter sommaren börjat röra sig friare och hålla mindre avstånd. Vi människor klarar helt enkelt inte av att hålla oss till restriktioner som känns onaturliga.

– Det är ett större problem att stänga ner samhället än att öppna upp, säger han.

Men det finns också människor som varit mycket rädda under pandemin och som fortsatt vara det även när smittspridningen gått ned. Magnus Lindwall konstaterar att man fortfarande ser ganska många yngre med munskydd, trots att de kanske inte är den främsta riskgruppen.

– Jag tror inte att de har det för att de är rädda utan kanske för att visa solidaritet. Det kan också vara en snuttefilt, det får en att känna sig tryggare.

Han funderar på hur länge de som är försiktiga kommer att kunna bära munskydd utan att andra människor reagerar.

– Och att säga till någon att inte stå så nära i kön i affären blir nog inte så lätt.

Magnus Lindwall är övertygad om att återgången till livet som det var före pandemin kommer att gå snabbt för de flesta av oss.

– Vi är så sociala varelser som behöver bli bekräftade och vara nära andra människor. Jag tror att de flesta av oss kommer att falla tillbaka i att kramas och trängas ganska snart.

DAILY Vaccinkrav, oro och glädje – om att sluta hemmajobba

Aftonbladet Daily med Christian Sundin, arbetsmiljöexpert på fackförbundet Forena.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen