Lockbetet: ”Vaccinera dig så får du bensin eller pizza”

Publicerad 2021-09-24

Gratis pizza eller bensin för 200 kronor.

Så lockas unga finländare att coronavaccinera sig.

– Bensin är nog rätta smörjmedlet för att nå den här målgruppen, säger överläkare Olli-Pekka Koukkari.

I den lilla staden Kuhmo, i mellersta Finland nära ryska gränsen, har mer än 30 procent av invånarna under 40 år fortfarande inte vaccinerat sig mot covid-19.

Det är långt under nivåerna i närliggande orter som Hyrynsalmi och Suomussalmi, där nästan 90 procent har tagit första dosen.

Nu engagerar sig företagarna i Kuhmo för att höja vaccinationsnivån. Den lokala kooperativa banken Osusspankki har tagit på sig ansvaret att ge 1 000 vaccindoser till unga. Lockbetet är ett presentkort på 20 euro, som kan lösas in hos en lokal pizzeria eller på en lokal bensinmack.

Vaccinationskampanjen omfattar många näringsidkare i området, och sker i samarbete med sjukvården.

– Kuhmos kooperativa bank kontaktade oss och var oroliga när det gällde vaccinationsnivån bland unga i staden. Bensin är nog rätta smörjmedlet för att nå den här målgruppen, säger överläkare Olli-Pekka Koukkari till tidningen Ilta-Sanomat.

Smittspridningen är på en mycket låg nivå i Kuhmo, men tas på stort allvar. När sex covid-19-fall upptäcktes i en skola i måndags ledde det till karantän för de berörda. I tisdags upptäcktes ytterligare ett fall i staden.

För att få fler att vaccinera sig erbjuder staden Kuhmo ett presentkort som kan användas för att köpa bränsle – eller pizza.

ANNONS