132 befaras ha dött i Boeingkraschen – svarta lådan hittad

Uppdaterad 2022-03-24 | Publicerad 2022-03-23

Boeing 737–800 hade 123 passagerare och nio i besättningen när det lyfte.

En timme efter start kraschar planet i en bergvägg och samtliga ombord befaras döda.

Nu har den svarta lådan hittats och ska analyseras i hopp om svar på varför tragedin inträffat.

Sökinsatsen i Kina efter flygplanskraschen i måndags har gett resultat, rapporterar BBC.

Efter två dagars sökande så har man återfunnit planets svarta låda. Det meddelade kinesiska myndigheter vid en pressträff på onsdagen.

Det finns ännu ingen officiell siffra för antalet döda, men man fruktar att ingen av de 132 personerna ombord överlevde.

Oklart varför planet kraschade

Kinesiska myndigheter utreder varför planet plötsligt föll rakt ner ur skyn, men ännu finns inga svar.

Mao Yanfeng, som leder utredningen, förklarade att det vid tidpunkten för kraschen inte ska ha varit ”något farligt väder” längst planets rutt.

Han menar också att planets besättning har upprätthållit normal kommunikation med flygtornen fram till flygplanets plötsliga fall.

Vid samma presskonferens förklarade också en representant från flygbolaget, China Eastern Airlines, att planet hade bedöms flygvärdigt och mött de underhållskrav som ställts på maskinen.

Hundratals soldater söker av berget

Den kinesiska presidenten Xi Jinping har krävs en fullskalig utredning av kraschen. Hundratals soldater, experter och personal från räddningstjänstgen har därför skickats till den avlägsna bergskedjan i Guangxi-provincen.

En stor del av sökinsatsen riktades mot ett skogsområde i regionen Wuzhou. Inga kroppar har återfunnits men ett stort antal personliga ägodelar till passagerarna – och den svarta lådan.

Flygplanet störtade tusentals meter på tre minuter

Enligt data från Flightradar24 kan man se att planet föll tusentals meter på tre minuters tid. Planet tycks sedan göra en kortare stigning innan det slutligen kraschar.

Utredare hoppas nu att den svarta lådan ska ge svar på vad som egentligen hände i cockpit under det avgörande minuterna före kraschen.

Det finns i nuläget inga uppgifter om när analysen av svarta lådan kan komma att vara färdigställd.

Följ ämnen i artikeln