Regioner inför krav på munskydd

Publicerad 2022-07-12

Smittspridningen ökar i Sverige.

Nu inför flera regioner munskyddskrav, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det är ju för att minska risken för överföring av smitta till patienter och vårdtagare men även mellan personal, säger Hans Bohman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland.

17 av 21 regioner i landet återinför nu krav på munskydd i sina verksamheter, rapporterar Ekot.

En av regionerna är Västernorrland som införde rekommendationerna förra veckan.

– Det är en åtgärd som vi ändå har möjlighet att vidta för att försöka motverka den ökade smittspridningen, säger Hans Bohman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland.

Smittspridningen i Sverige har ökat med omkring 30 procent de senaste fyra veckorna. I nuläget är det två undervarianter till omikron som dominerar, BA.4 och BA.5.

17 av 21 regionen inför nu munskyddskrav inom vården.

Inte samma nivåer som tidigare

I Region Västernorrland har man gått ett steg längre när det gäller munskyddskrav.

– Man ska ha munskydd när man arbetar med patienter och även när man har personalkonferenser. Vi ser att det sker en smittspridning inom personalgrupperna, säger Hans Bohman.

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik är nivåerna inte på samma som under våren eller i början av året. Men kurvorna pekar smått uppåt.

Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet, berättade i en intervju med Aftonbladet för några dagar sedan, att smittspridningen kommer att öka i Sverige.

– De här undervarianterna passerar helt enkelt skyddet mot infektion som man har fått från en tidigare infektion eller vaccination, säger Ali Mirazimi och fortsätter:

– Har man varit infekterad tidigare med BA.1 eller BA.2 så är skyddet mot infektion borta efter några månader och detsamma gäller vaccination. Däremot måste man poängtera att skyddet mot svår sjukdom fortfarande sitter kvar, säger Ali Mirazimi.