Tropisk natt i natt – men nu vänds kartan upp och ner

Publicerad 2022-07-01

Sju platser i landet gick in i juli med en tropisk natt.

Men nu är värmeböljan över för denna gång – snart rullar kallare väder med regn och åska in.

Värmen har hållit landet i ett järngrepp de senaste veckorna. Och årets första sommarmånad tog farväl med stil genom att bjuda på en extra het sommarnatt.

På sju platser i landet var det tropisk natt med temperaturer som höll sig över 20-gradersstrecket.

Allra varmast var det i Oskarshamn med en temperatur på 21,6 grader.

– Det är väldigt varmt, säger Anna Latvala, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Ovanligt i juni

I ytterligare sex orter var det tropisk natt:

  • Mariestad: 21,2 grader
  • Tingsryd: 21,1 grader
  • Järvsö: 20,6 grader
  • Karlshamn: 20,4 grader
  • Gävle: 20,2 grader
  • Säffle: 20,1 grader

Enligt Anna Latvala brukar Sverige ha tropiska nätter varje sommar. Men att det kommer redan i juni tillhör inte vanligheterna.

– De tropiska nätterna är kopplade till att vattnet i sjöar och hav värms upp och de är oftast som varmast sent på sommaren. Så på det sättet kan det vara vanligare sent i juli eller i augusti, säger hon.

Men nu är det supervarma vädret snart över för den här gången. Mot helgen rör sig en kallfront in från sydväst som för med sig något svalare temperaturer.

– Det kommer att bli kallare väder, men det kommer långsamt.

Kartan vänds upp och ner

Under helgen kommer det att vara mellan 20 och 25 grader i landet. Men det är som att kartan vänds upp och ned, varmast kommer det nämligen att vara i norra Sverige.

Kallfronten för också med sig regn. Under lördagen blir det skurar i Svealand som drar vidare norröver under söndagen. Men solchanser finns över hela landet även i helgen.

Nästa vecka är det slut på det roliga för den som vant sig vid hettan. Då väntas instabilt väder med åska och temperaturen droppar ner till mellan 15 och 20 grader.

– Men man kan säga att alla får något de gillar. Alla som gillar varmt väder får njuta den här veckan. De som inte gillar det kommer kunna njuta mer nästa vecka, säger Anna Latvala.