Vulkanens tryckvåg: ”Himlen exploderade”

TT-AFP

Publicerad 2022-01-16

Vulkanutbrottet under havet i Tonga har utlöst chockvågor som nått halvvägs runt jordklotet.

Atmosfären skakade mer än 7 000 kilometer bort.

”Det lät som om delar av himlen exploderade”, enligt ett vittne i Australien.

I önationen Tonga verkar skadorna vara omfattande.

Vulkanen Hunga på havsbottnen i öriket Tonga har haft utbrott i flera veckor, men aktiviteten ökade explosivt natten till lördagen svensk tid. Bilder från vädersatelliter visar hur ett gigantiskt svampmoln bubblar upp ur havet.

Amatörfilmer visar hur flodvågor från utbrottet sveper in och orsakar förödelse i strandområden i Tonga. Men det mesta av telekommunikationerna ligger nere, så läget i önationen går inte att överblicka.

Tjock aska

– Tsunamin har drabbat vattenlinjen hårt på (huvudstaden) Nuku'alofas norra sida, där båtar och klippblock kastats upp på land, säger Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.

– Staden är täckt av ett tjockt lager vulkanaska, men i övrigt är läget lugnt.

Hon betonar att det ännu inte kommit några rapporter om döda eller skadade människor, men att behovet av dricksvatten snabbt blir akut.

Tsunamier märktes runt hela Stilla havet. På de flesta håll blev skadorna små, men de långa dyningarna utlöste översvämningar i bland annat Kalifornien.

Utbrottet var så starkt att tydliga tryckförändringar i atmosfären noterades. Vädermyndigheter i Australien och Nya Zeeland har publicerat kurvor som visar hur hela atmosfären bokstavligen skakade runt världens största hav i ungefär en timme.

En parkeringsplats i Santa Cruz, Kalifornien, som översvämmats av tsunamidyningarna efter vulkanutbrottet.

”Konstigt muller”

Vittnen har lagt ut filmer på sociala medier där det först mullrar ett tag, som ett åskoväder, och sedan kommer en öronbedövande knall.

Darryl Mason på Australiens ostkust skriver på Twitter att han först trodde det var ett vanligt oväder: ”Väldigt konstigt muller längs mellersta kusten i några timmar, med en jättelik 'åskknall', det lät som om delar av himlen exploderade”.

Jacinda Ardern säger att hennes land vill hjälpa Tonga i denna nödsituation, men att utbrottet gör att man ännu inte vågar skicka några flyg.

Även USA:s utrikesminister Antony Blinken utlovar hjälp.