De tilldelas ekonomipriset till Nobels minne

Av: Linus Lindgren, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Paul R. Milgrom och Robert B. Wilson tilldelas ekonomipriset till Alfred Nobels minne för utvecklingen av nya auktionsformat.

– Auktioner påverkar oss väldigt mycket mer än vad vi tror. Till exempel är det troligt att du har köpt din bostad genom en auktion, säger Peter Fredriksson, ordförande i priskommittén.

Årets Nobelveckas sista pristagare presenterades på måndagen när Vetenskapsakademin tillkännagav att Paul R. Milgrom och Robert B. Wilson tilldelas Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, ibland felaktigt kallat Nobelpriset i ekonomi.

– Första, andra, tredje! Årets pris handlar om auktioner, säger Göran K Hansson, ständig sekreterare i Kungliga Vetenskapsakademien.

Den amerikanska duon får priset för sina studier i hur auktioner fungerar och sitt arbete med att utforma nya typer av auktioner för varor och tjänster som inte går att sälja på traditionellt vis, skriver Vetenskapsakademien i ett pressmeddelande.

– Auktioner påverkar oss mer än vad vi tror, säger professor Peter Fredriksson, ordförande i priskommittén.

Det påverkar bland annat bostadsmarknaden och elmarknaden, påminner han.

Forskarna har bidragit till att applicera auktionsteorier till realistiska användningsområden, enligt Fredriksson.

Robert Wilson pratar med media efter prisbeskedet.
Foto: AP
Robert Wilson pratar med media efter prisbeskedet.
Paul R Milgrom och Robert B Wilson tilldelas ekonomipriset 2020.

”Mycket glädjande nyheter”

Robert Wilson är med på telefon under presentationen.

– Det är mycket glädjande nyheter. Jag är glad för detta, säger han och påpekar att det fortfarande är väldigt tidigt på morgonen i Kalifornien där han är.

Forskarna tog fram de nya auktionsmodellerna redan för 26 år sedan. Enligt Tommy Andersson, professor vid Lunds universitet, har Milgrom och Wilsons upptäckter varit avgörande för att utforma nya och komplexa auktionsformat.

Enligt Andersson används den modell för auktioner som de båda forskarna tog fram 1994 för alla typer av försäljningsförfaranden, i auktioner av landningsrättigheter till flygbolag, radiospektrum till telekombolag eller fiskekvoter.

Nobelpriset 2020

Pristagare:

Foto: Anders Wiklund/TT
Peter Fredriksson, ordförande för kommittén för ekonomisk vetenskap, och Göran K. Hansson, ständig sekreterare för Vetenskapsakademien, presenterar årets Nobelpristagare i ekonomi under en pressträff på Kungliga Vetenskapsakademien. Paul R Milgrom och Robert B Wilson delar på Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne. 
Publicerad: