Så reagerar aktörer i Malmö på den höjda publikgränsen

Uppdaterad 2020-10-23 | Publicerad 2020-10-22

Gränsen för sittande publik höjs den 1 november från 50 till 300 personer, meddelade regeringen i dag.

För flera aktörer i Malmö är beskedet mycket välkommet, men vissa är något skeptiska till vad det faktiskt gör för skillnad.

– Vi tycker det är jättebra att vi får visa att vi klarar av att leverera ett coronasäkert arrangemang med fler i publiken, men vi hade hoppats på att få möjligheten tidigare, säger Malmö FF:s vd Niclas Carlgren.

Följ ämnen
Malmö FF

Gränsen för folksamlingar har sedan i våras dragits vid 50 personer för bland annat kultur- och sportevenemang. Detta har dock kritiserats av kultur- och sportaktörer som drabbats hårt av gränsdragningen.

– Vi är så himla glada på Malmö Live – nu kan vi snart möta vår publik. Vi har just nu konserter med 50 personer på vår Kanalscen, och de är väldigt populära – men det är ju väldigt begränsat hur många vi kan ge musikaliska upplevelser med dessa konserter. Nu kan vi glädja fler! Vi vet från våra "surveys" att publiken längtar... Det gör också vi, säger Maria Frej, vd för Malmö Live till Aftonbladet.

Malmö Live.

Även Torgny Nilsson, pressansvarig på Malmö Opera, berättar att beskedet är mycket välkommet.

— Det är väldigt, väldigt efterlängtat, det har väntats så länge på det. Det är dock viktigt att säga att bara för att regeringen och Folkhälsomyndigheten sagt det här innebär inte det att det kommer att implementeras på Malmö Opera, för vår ägare är Region Skåne och det är de som tar det slutgiltiga beslutet. Så vi vet fortfarande inte om vi får spela för de här 300. Med den brasklappen sagt så känns det fantastiskt bra, säger Torgny Nilsson.

Malmö Opera.

Under pandemin har föreställningar gjorts med enbart 50 personer i publiken, och eftersom de flesta biljetterna hade sålts innan coronavirusets utbrott fick man ringa många och ge besked om att man inte kunde motta gästerna. De 50 personer som köpt biljetterna först kunde komma in, men de andra fick ett presentkort alternativt pengarna tillbaka.

Om ägarna nu beslutar att låta 300 personer släppas in blir det ett jättelyft för operan, menar Torgny Nilsson.

– Det blir 250 till i salongen som får ta del av våra föreställningar, 250 färre besvikna, som inte får lov och komma hit, och 250 fler som de som står på scenen kan spela mot, det är klart att det blir ett jättelyft. Det är långt ifrån de 1400 som vi kan ta in i vår salong, men det är klart att det är ett jättestort framsteg. Vi har saknat vår publik nåt alldeles otroligt, och vi får indikationer på att de har saknat oss lika mycket, så det är ju jätteskönt. Vi är redo för det här, vi har planerat för 500, vi har planerat för 750, vi vet att vi kan få folk in i huset och att de kan vistas där på ett säkert sätt. Det ska inte kunna bli någon smittspridning från oss, säger Torgny Nilsson.

*Fotnot: under torsdagskvällen, efter att artikeln publicerats, beslutade regionen att evenemang som leds av regionens aktörer, såsom Malmö opera och Malmö Dansteater, på grund av den rådande smittspridningen.

Tomt på läktarna under en ishockeymatch i SHL mellan IF Malmö Redhawks och Örebro HK i Malmö Arena i början av oktober.

Sportaktörer i staden är något mer skeptiska till beskedet – främst eftersom de menar att det är möjligt att släppa in så många fler på ett säkert sätt.

– För de större arenorna är det ingen skillnad annat än att några fler kan få se hockey live. Jag hade hellre sett ett besked om förlängda stödåtgärder för oss med starkt begränsad näringsfrihet, säger Malmö Arenas vd Karin Mårtensson till Aftonbladet efter torsdagens besked.

Niclas Carlgren, vd för Malmö FF, menar att det är positivt att man nu får visa att man kan genomföra sportevenemang på ett smittsäkert sätt.

– Vi har gjort en plan för hur man ska kunna ta emot 5 500 personer med det regelverk som finns, så vi är väldigt glada över att vi nu får möjligheten att visa att vi kan hantera och ta ansvar för ett coronasäkert arrangemang med 300, säger Niclas Carlgren, vd för Malmö FF.

Malmös Isaac Kiese Thelin och Jo Inge Berget jublar inför tomma läktare under en fotbollsmatch i allsvenskan mellan Malmö FF och BK Häcken på Eleda Stadion i slutet av september.

Malmö FF önskar dock att beskedet skulle ha kommit tidigare, menar han.

– Det är ju upp till Folkhälsomyndigheten och regeringen att ta beslutet om antalet, vi säger att vi är beredda att göra upp till 5 500, det jag hade hoppats på var att det här beskedet som kommer nu hade kommit mycket tidigare, kanske redan från den första september eftersom vi hade ett helt annat smittoläge då. Och att vi sen hade kunnat hitta en dimensionering baserat på hur smittläget utvecklades.

Vad innebär detta för er i praktiken?

– Vi har två hemmamatcher kvar i år efter den 1 november, vi har ju sedan tidigare gjort en fördelning och satt de principerna så vi vet hur vi vill fördela mellan till exempel årskort och våra partners, och de principerna kommer vi använda även nu när det är 300, säger Niclas Carlgren.