Polischeferna fick exklusiva lägenheter – satt själva i styrelsen

Av: Linus Lindgren

Publicerad:
Uppdaterad:
Carin Götblad, tidigare länspolismästare, fick hyreskontraktet när hon själv var ordförande i stiftelsen.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Carin Götblad, tidigare länspolismästare, fick hyreskontraktet när hon själv var ordförande i stiftelsen.

Flera högt uppsatta polischefer fick exklusiva hyresrätter i Stockholms innerstad via en stiftelse som finns till för behövande poliser, skriver Dagens Nyheter.

Cheferna satt i stiftelsens styrelse när de själva fick hyreskontrakt i fastigheten.

– Plötslig en dag skulle vi ut. De sa att stiftelsens behov var större, säger tidigare hyresgästen Sten-Gunnar Hedin till DN.

Flera polischefer och deras familjemedlemmar har fått hyreskontrakt i en fastighet i Stockholms innerstad samtidigt som de själva satt i styrelsen för polisens stiftelse som förvaltar fastigheten som hyreslägenheten ligger i, avslöjar Dagens Nyheter.

En av polischeferna som fick ett sånt här lägenhetskontrakt var tidigare länspolismästaren i Stockholm, Carin Götblad. Hon fick hyreskontraktet till sexrummaren på 161 kvadratmeter vid årsskiftet 2005/2006 när hon själv var ordförande i stiftelsen.

Avhyste tidigare hyresgästen

Hyresgästen som hade lägenheten innan Götblad flyttade in fick avhysas. Hyresgästen var Filadelfia församling och de hade varit hyresgäster i lägenheten sedan 1938.

– Plötslig en dag skulle vi ut. De sa att stiftelsens behov var större än församlingens. Lägenheten var en tjänstebostad där jag bodde med min fru och våra barn, säger Sten-Gunnar Hedin, som vid tidpunkten var föreståndare för Filadelfiaförsamlingen, till DN.

När DN når Carin Götblad vill hon inte kommentera uppgifterna.

Kommissarien Maria Mikko sitter i stiftelsens styrelse sedan 2015. Hon har tidigare varit bland annat chef för polisen i Norrtälje och gruppchef vid polisens nationella operativa avdelning, Noa.

I januari 2017 folkbokförde hon sig i en femrumslägenhet på 141 kvadratmeter i fastigheten som stiftelsen äger. Hon flyttade under förra året till en annan adress.

Ulf Johansson, tidigare regionpolischef, är sedan 2015 ordförande för stiftelsen. Enligt tidningen fick ett av Johanssons barn, som också är polis, ett hyreskontrakt via stiftelsen. Kontraktet gällde en lägenhet som går under namnet ”polisettan” och är 30 kvadratmeter stor.

Foto: Simon Rehnström/SvD/TT
Carin Götblad svarar i ett mejl till DN att hon inte har några kommentarer.

Vill inte kommentera

Ingen av polischeferna vill ställa upp på en bandad intervju med Dagens Nyheter. Carin Götblad säger först att hon inte minns alla detaljer, men att hon inte vill diskutera sin boendesituation då hon har skyddade personuppgifter, till tidningen.

Hon svarar senare på ett mejl till tidningen och säger att hon inte har några kommentarer.

Maria Mikko säger till tidningen att det inte är lägligt att prata när de når henne och säger att hon har semester.

”Alla polisanställda har rätt att anmäla sitt intresse för en bostad i stiftelsens fastighet”, skriver Ulf Johansson i ett mejl till tidningen.

Stiftelse för behövande poliser

Fastigheten står i Stockholms innerstad och rymmer 15 sekelskiftslägenheter, de flesta är stora våningar på 140–160 kvadratmeter.

Fastigheten donerades enligt DN via en stiftelse till Stockholmspolisen på 1940-talet, enligt ett testamente från ingenjören som byggt huset.

Avkastningen från hyrorna ska gå till ekonomiskt stöd till hjältemodiga eller behövande poliser.

Styrelsen består av regionpolischefer och de fyra äldsta tjänstgörande kommissarierna i Stockholm. De bestämmer vilka som får bidrag – och beslutar om vilka som ska tilldelas de attraktiva hyresrätterna.

Publicerad: