Vabbandet skenar i Uppsala

Publicerad 2020-09-24

Trots pandemin kom det in fler vab-anmälningar i Uppsala i fjol än under årets åtta första månader.

Men nu har trenden vänt.

Fler föräldrar har varit hemma med sjuka barn i september i år än förra året.

Det har kommit in 8 178 vab-anmälningar i Uppsala under de senaste tre veckorna. Det är nästan 3 000 fler än under samma period förra året, enligt uppgifter från Försäkringskassan.

Enligt Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på myndigheten, beror ökningen troligtvis på den rådande pandemin.

– Det speglar nog försiktighetsnivån. Förut så kanske man inte tyckte att ett snorigt barn var särskilt sjukt, så det kunde man skicka till skolan. Men nu är det ovanligt att man gör det, säger han.

Toleransnivån har sjunkigt

Skolor och förskolor har inte heller samma överseende som innan pandemin, utan skickar hem barn som inte är helt friska vilket också bidrar till att antalet vab-anmälningar ökat både på lokal och nationell nivå i september – jämfört med i fjol. Då kom det in runt 237 500 ansökningar om tillfällig föräldrapenning i landet. I år är motsvarande siffra uppe i 372 000.

”Generellt har vi sett att det varit en väldig ökning i Sverige under de senaste veckorna”, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på myndigheten.

I Uppsala steg även antalet ansökningar kraftigt i början av pandemin, i mars, och innan många gick på semester, i juni. Under de andra månaderna har dock antalet varit lägre än i fjol, vilket delvis beror på säsongsinfluensan, enligt Löfgren.

– När vi pratar om januari och februari så är det säsongsinfluensor som brukar spegla statistiken mest. Sedan finns det andra saker också, som spelar in. Finns det många barn mellan två och fem år i Uppsala och riket så är sannolikheten större att det kommer in fler ansökningar. Och sedan så kan arbetslösheten även spela roll, om den diffar mycket från ett år till ett annat.

Trenden kan hålla i sig

Löfgren tror att antalet vab-ansökningar kommer fortsätta stiga till och med första kvartalet nästa år för att sedan avta något, även om antalet inte lär komma ner på samma låga nivå som 2019.

Försäkringskassan har även anpassat sig för att palla det ökade trycket.

– Vi var lite oroliga i mars april när det kom in många fler ansökningar än vanligt, men det har gått ganska bra ändå. Vi har lyckats omprioritera arbetsuppgifter, flytta personal och plockat bort möten som vi haft tidigare. 

ANNONS

Följ ämnen i artikeln