Ny studie: Coronavirusets dödlighet sjunker

Publicerad 2020-09-16

Intensivvårdsavdelningen på Södertälje sjukhus i april.

Om du blir coronasmittad i dag så är risken att dö betydligt lägre än i våras, enligt en ny studie från Oxforduniversitetet.

Det gäller även äldre personer.

Färre coronasmittade dör av viruset nu jämfört med i våras, och det gäller även för äldre som blir sjuka, uppger en ny studie från Oxforduniversitetet i Storbritannien, enligt Verdens Gang.

Studien har dock ännu inte genomgått referentgranskning. 

Forskarna har jämfört statistik för dödligheten bland coronasmittade i Tyskland i mars och augusti.

I början av pandemin förhöll sig dödstalet stabilt i förhållande till smittotalet. Nu har andelen som dör bland de som smittats sjunkit, trots att antalet smittade ökar, enligt studien.

För de som var över 80 år låg dödligheten på 29 procent sista veckan i april. Veckan efter sjönk den något, till 27 procent, och från mitten av juli låg den på 11 procent. Det innebär en nedgång med hela 61 procent, skriver rapportförfattarna.

Samma trend i Norge

Även i Norge syns samma tendens, bekräftar Line Vold, avdelningschef på norska Folkehelseinstituttet.

”Vi anser att detta dels kan förklaras med att vi nu ser ett högre antal smittade bland unga, som inte löper samma risk för att bli allvarligt sjuka och dö, som äldre, och dels att vi upptäcker långt fler fall av mild sjukdom i alla åldersgrupper eftersom vi testar många fler än vi gjorde i våras”, skriver hon i ett mejl till VG.

Hon tillägger att man också ser en effekt av att erfarenheten av att behandla patienter ökat, och att de som blir sjuka nu därför kan få bättre vård.

ANNONS