Stort missnöje i Botkyrka efter Sidas flytt

Lucas Brischetto/TT

Publicerad 2020-09-29

I januari 2018 berättade Botkyrkas kommunstyrelseordförande Ebba Östlin (S) och biståndsminister Isabella Lövin (MP) att biståndsmyndigheten Sida skulle flytta till Botkyrka kommun i Stockholms län.

Det blev ingen flytt till Botkyrka för Sida. I stället hamnar biståndsorganet i Rissne, norr om Stockholm. I Botkyrka är missnöjet stort.

– Det har varit uppenbart från start att Sida gjort allt de kan för att inte flytta till Botkyrka, säger kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S).

I januari 2018 offentliggjorde regeringen stolt, med Isabella Lövin (MP) i spetsen, att biståndsorganet Sida med sina 500 anställda skulle flytta från Gärdet i Stockholm till Botkyrka kommun. På så sätt skulle staten stärka sin närvaro utanför centrala Stockholm.

Drygt två och ett halvt år senare står det klart att Sida i stället flyttar till Rissne i Sundbyberg – enligt Sida fanns inga lämpliga lokaler i Botkyrka. Kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) har en annan bild.

– Min bild är att Sida aldrig kände sig bekväma med att flytta till Botkyrka. Jag har mött enormt mycket fördomar från Sida-anställda kring förorten.

"Ett moment 22"

Enligt Ebba Östlin var hon redan från början tydlig med att det inte fanns några lediga lokaler åt Sida i kommunen. Utgångspunkten var i stället att – som med polishuset i Rinkeby – bygga ett nytt hus.

– Men Sida har alltid sagt att det vill de inte göra. Eftersom det är grundförutsättningen så har det känts som ett moment 22, säger Ebba Östlin.

Enligt Botkyrkapolitikern började Sida redan tidigt i processen se sig om efter alternativ i andra kommuner, och fokuserade på problemen i Botkyrka i stället för lösningarna.

Hittade ingen lokal

Sidas överdirektör Marie Ottosson håller inte med. Hon tycker att samarbetet med Botkyrka kommun i grunden gått bra, men att det ändå varit omöjligt att få till flytten.

– Vi har varit fast övertygade ända sedan dag ett att genomföra den här flytten och lagt ner oerhörda resurser, men det gick inte, för att vi inte hittade någon ledig lokal, säger Marie Ottosson.

Men att det tagit mer än två och ett halvt år att slå fast det, trots att bristen på lediga lokaler enligt Botkyrka kommun var tydlig från början, beror just på Sidas syn på att bygga nya lokaler.

Har inte kompetensen

Till saken hör att Sida som myndighet inte har möjligheten att göra en så kallad byggentreprenadupphandling, som krävs för att bygga nytt. Regeringen kan ge tillstånd att göra en sådan – men Sida har efter en lång utredning landat i att det skulle bli för komplicerat.

– Vi är bra på bistånd, men att veta hur lagen om offentlig upphandling ser ut är inte vår kärnkompetens. Det vi lärt oss under den här processen är att det är svårt juridiskt, och för oss är det viktigt att göra rätt. Vi vill hantera statens pengar väl, säger Marie Ottosson.

TT: Så Sida som myndighet har inte kompetensen som krävs för att bygga nya lokaler?

– Vi har inte den kompetensen, och i dagsläget heller inte den rätten och mandatet, säger Marie Ottosson.

TT har sökt biståndsminister Peter Eriksson (MP).

ANNONS

Följ ämnen i artikeln