Fler bilder från Mars på gång

Lars Pedersen/TT

Publicerad 2021-02-19

Efter rymdsonden Perseverances lyckade landning på Mars väntar en hel värld på högupplösta foton och videor från den röda planeten.

Nasa serverar ett smakprov på fredagen. Men de ännu mer sensationella helikopterbilderna dröjer ett tag.

De två första bilderna från Mars som sonden Perseverance sände hem. Nu kommer snart mer slående foton och videor.

På torsdagskvällen svensk tid tog Perseverance (Uthållighet) mark i Jezerokratern efter sex månaders rymdfärd.

Jublet visst inga gränser i kontrollrummet i amerikanska rymdstyrelsen Nasas Jet Propulsion Laboratory (JPL) i södra Kalifornien.

Inom några minuter levererade sonden två svartvita bilder. En liten försmak bara.

Nasa har utlyst en genomgång till fredagskvällen där bilder av bättre kvalitet väntas, rapporterar Spaceflight Now.

– För första gången kommer vi att kunna se en landning på en planet i högupplöst video, säger Matt Wallace, biträdande projektledare vid JPL, enligt den amerikanska nyhetstjänsten.

Som bröderna Wright

På Perseverance finns 25 kameror som dokumenterar i alla riktningar. Ombord finns även mikrofoner – en nyhet på Mars.

– Vi tror att vi har fångat rätt spektakulär video, säger Matt Wallace.

Enligt en annan biträdande projektledare, Jennifer Trosper, ska ingenjörerna under de fem första dagarna stabilisera sondens system för energi, värme och kommunikation.

De första färgbilderna kan komma i helgen.

I nästa vecka ska datorernas program uppdateras. När det är klart ger sig Perseverance ut på en första testkörning – fem meter fram och tillbaka. Och sondens robotarm frigörs.

Sedan de inledande testerna är överstökade, rullar Perseverance i väg minst 100 meter till ett område där den medföljande helikoptern Ingenuity (Påhittighet) gör sin premiärflygning i Mars tunna atmosfär. Det blir historiskt.

– Människan har aldrig flugit en propellerfarkost utanför vår planets atmosfär, så det kommer att bli som ett bröderna Wright-ögonblick, säger Mimi Aung, chef för helikopterprogrammet, enligt Spaceflight Now.

Hopp om livstecken

Om ungefär tre veckor kan Perseverance vara redo att börja ta sig till testplatsen. Dit tar det ungefär tio dagar.

Under 30 dagar sker testflygningar. Den första blir kort, cirka 30 sekunder upp och ner, enkligt Mimi Aung.

Ingenuity är förprogrammerad och kommer att flyga självständigt. Kommandon i realtid från jorden är inte möjliga på grund av tidsskillnaden på drygt elva minuter.

Tanken med expeditionen är att för första gången hitta fossila bevis för liv på Mars. Prover ska senare – oklart när – tas hem till jorden.

Kratern Jezero har en diameter på ungefär 50 kilometer, och ligger strax norr om Mars ekvator. För ohyggligt länge sedan var den vattenfylld. Kanske kan Perseverance finna spår efter enkelt mikrobiellt liv.

Följ ämnen i artikeln