Ändrade leveransbesked – utmaning för regioner

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2021-03-10

Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinationssamordnare, under Region Skånes presskonferens på onsdagen.

Ändrade leveransbesked innebär ständiga omarbetningar och uppdateringar av regionernas vaccinationsplaner.

Region Skåne hoppas ändå att den stora utrullningen av vaccinationer ska kunna påbörjas i april.

– Den riktigt stora ökningen kommer vi att se i april och maj, men framför allt i juni. Då kommer man att kunna öka upp vaccinationstakten betydligt, säger Per Hagstam, vaccinationssamordnare och biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne, på en pressträff.

Nästa vecka kommer Sverige att få totalt 30 000 färre vaccindoser jämfört med den här veckan. En anledning är stora produktionsproblem hos Astra Zeneca, som mer än halverar sin leverans till Sverige. Från 128 000 doser den här veckan till 48 000 doser nästa vecka.

Ständig uppdatering

Samtidigt väntas tillverkaren Johnson & Johnson få sitt vaccin godkänt av EU under torsdagen, men företaget meddelar att de är försenade med en månad vad gäller leveranser.

– Det är bara ett exempel som visar på vilket rörligt mål det här är och att vi ständigt behöver uppdatera och omarbeta våra planer, säger Per Hagstam.

I Skåne har runt 95 procent av de boende på särskilda boenden (säbo) vaccinerats.

– I de högst prioriterade grupperna har vi en riktigt hög vaccinationstäckning, vilket gör att vi i princip inte ser några nya fall alls på äldreboenden. Vi får gå tillbaka till tidig höst innan vi såg en så liten smittspridning på äldreboenden, säger Per Hagstam.

Regionen uppger nu att fas ett i vaccinationsplanen håller på att avslutas och man har har startat med fas två, som bland annat består av den stora gruppen av människor som är 65 år eller äldre.

– Det här är en högt prioriterad grupp. I Skåne är 242 000 av invånarna 65 år eller äldre, säger Per Hagstam.

– Exakt hur många som är vaccinerade (i gruppen) har jag ingen siffra på, fortsätter Hagstam.

I nuläget har 124 000 vaccindoser getts i regionen, varav drygt 80 000 människor har fått sin första dos.

Sluttande platå

I nuläget har Skåne ett medelvärde på 400 nya covidfall per dag.

– Det medelvärdet har legat på en platå som sluttar långsamt, långsamt neråt de senaste veckorna, säger smittskyddsläkaren Eva Melander och fortsätter vidare:

– Sammantaget är läget något ljusare än för några veckor sedan, men vi har fortfarande 400 nya fall per dag och måste hålla i.

Under onsdagen vårdades 21 människor på en intensivvårdsavdelning i regionen och 139 personer var inlagda på en vårdavdelning med konstaterad covid-19. Totalt har 1 608 personer med bekräftad covid-19 avlidit i Skåne.

PODD EU och jakten på vaccin

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen