Prins Daniel i riskgrupp: ”Nedsatt immunförsvar”

Uppdaterad 2021-03-12 | Publicerad 2021-03-11

Kronprinsessparet har satt sig i karantän.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har testats positivt för covid-19.

Prins Daniel har tidigare genomgått en njurtransplantation och är därför i riskgrupp.

– Man är mer utsatt eftersom man har nedsatt immunförsvar, säger Håkan Hedman, ordförande för Njurförbundet.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har fått covid-19 men mår enligt hovet under omständigheterna bra.

Hovets informationschef Margareta Thorgren säger till Aftonbladet att paret tog varsitt pcr-test sedan kronprinsessan fått lättare förkylningssymtom. På torsdagen fick de svar att testerna var positiva.

– I dag har även prins Daniel lättare symtom. Men de mår efter omständigheterna bra, säger hon.

Prins Daniel, 45, har en medfödd njursjukdom och den 27 maj 2009 genomgick han en njurtransplantation. Det var hans pappa Olle Westling, i dag 74, som gav honom sin ena njure.

Håkan Hedman.

Överdödlighet hos transplanterade

Transplantationen gör att prins Daniel är i riskgrupp. Detta då man som transplanterad äter medicin för att förhindra att det nya organet stöts bort – medicinen som är immunhämmande och gör att man blir mer mottaglig för infektioner.

– Det kan gå riktigt illa om man drabbas av covid-19. Därför är det så bra att man flyttat upp transplanterade i fas 2, säger Håkan Hedman, ordförande för Njurförbundet.

Han har varit med och kämpat för att njursjuka och transplanterade måste få gå före i vaccinkön.

– Nu tillhör vi ju fas 2 och det hade egentligen inte varit konstigt om prins Daniel redan hade fått vaccin. Men Stockholm ligger lite efter där vad jag har förstått.

Det viktigaste man ska tänka på som njurtransplanterad, eller njursjuk, är att vara försiktigt och helst hålla sig hemma så gott det går, menar Håkan Hedman.

– Man är mer utsatt om man drabbas av covid-19 eftersom man har ett nedsatt immunförsvar. Det finns en viss överdödlighet bland transplanterade. Men det har visat sig även vara åldersrelaterat, och nu är ju prins Daniel inte särskilt gammal.

Råden till prins Daniel

Håkan Hedman har några råd att ge till prins Daniel och andra som går på dialys eller har transplanterats, och som drabbats av covid-19.

– Meddela din njur- eller dialysmottagning. De behöver veta det om du ska dit på dialys, då får man isoleras från andra patienter under behandlingen.

– Får du andningsbesvär eller hög feber då ska du läggas in, ring 1177 om du har frågor eller 112 om det är akut.

Håkan Hedman tillägger att han tror att prins Daniels läkare har rätt bra koll på honom redan, han behöver nog inte de där råden.

– De är säkert redan under vård och bevakning, men på vilket sätt vet jag ju inte. Vi hoppas att både kronprinsessan Victoria och prins Daniel tillfrisknar snart.