Den nya skolan

Norska dynastin tar över skolor i Sverige: ”Tänker i generationer”

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Den norska skoljätten Dibber har på några år köpt upp ett stort antal förskolor och skolor i Sverige.

Ägarna Hans Jacob och Randi Sundbys plan är att fortsätta växa – sedan vill de att deras fem barn tar över miljardföretaget.

– I Norge är vinster i välfärden en stor fråga. Men jag tycker debatten blir ensidig, man måste även diskutera kvalitet, säger Hans Jacob Sundby.

Affärsmodellen är enkel. Köp upp svenska skolor och förskolor, ge vissa av dem en internationell profil och expandera verksamheten. På några år har det norska paret Randi och Hans Jacob Sundby öppnat 65 förskolor och 14 skolor i Sverige. Målet är att fortsätta – här och i hela världen.

På deras hemsida finns ett formulär som skolägare kan fylla i för att få ett snabbt besked om skolan är intressant för Sundbys att köpa. ”Fem enkla steg” och affären genomförs. Parets globala skolimperium består i dag av 520 ”enheter” och är skolor för 40 000 barn.

Och pengarna fullkomligt rullar in.

Hans Jacob och Randi Sundby driver den norska skoljätten Dibber som under de senaste åren köpt upp en rad förskolor och skolor i Sverige.

Förra året omsatte bolaget 42 miljoner kronor bara i Sverige och 3,2 miljarder norska kronor totalt. I Norge har paret tjänat över 100 miljoner norska kronor på verksamheten, som där främst består av förskolor.

Inte ekonomiskt motiverade

Hans Jacob Sundby säger dock att han och Randi Sundby inte är ”ekonomiskt motiverade”.

– Vi är motiverade av kvalitet. Det ekonomiska är inte så viktigt.

Men ni tjänar hundratals miljoner på verksamheten?

– Jag har en vanlig lön som privatperson. Men bolaget har en stor omsättning. Man måste skilja mellan privatekonomi och bolagens verksamhet.

Randi och Hans Jacob Sundby är till synes noga med att ge ett alldagligt intryck. De fotograferas ofta i skolmiljöer och bär då nedtonade vardagskläder. Inga kostymer eller exklusiviteter. Två pedagoger som drivs av lärande, är bilden som ska förmedlas.

Bakgrund inom frikyrka

Vid en Google-sökning på Hans Jacob Sundby dyker rörelsen Vineyard snabbt upp. En kristen frikyrka med rötterna i Kalifornien. Hans Jacob Sundby påstås ha varit pastor i församlingen och tagit den till Norge. Han förnekar bestämt att han varit pastor men bekräftar att han varit med i församlingen.

– Det är 25–30 år sedan och jag är inte aktiv längre. Det har inget med Dibber eller vår skolverksamhet att göra.

Förutom Sverige och Norge har Dibber förskolor i bland annat Hongkong och Dubai. Hans Jacob Sundby vill inte avslöja några konkreta planer på vilka länder koncernen ska etablera sig i härnäst.

I Norge har frågan om vinster i välfärden seglat upp som en stor valfråga inför höstens val. Men Sveriges mer generösa regler för vinstuttag är ingen anledning till att paret valt att etablera sig här, säger Hans Jacob Sundby.

– Nej, vi är pedagoger och driver ett familjeföretag. Vi har fem barn och tänker i generationsperspektiv. Att etablera oss i Sverige är naturligt eftersom det är vårt grannland.

Gick över till engelsk undervisning

Flera av Dibbers skolor i Sverige har en internationell profil. Det innebär att en hel del av undervisningen är på engelska, även på lågstadiet. En av koncernens skolor i Sollentuna blev mycket omskriven förra hösten. Över sommarlovet hade en stor del av undervisningen plötsligt gått över till engelska och lärare som inte ens kunde svenska hade rekryterats.

– En lärare i SO pratade bra engelska men bröt på indiska och det fanns ingen svensk personal med, sa en uppgiven förälder till en elev i årskurs 5 till Sveriges Radio.

Ältahöjdens skola i Nacka köptes upp av Dibber-koncernen och heter numera Dibber International School Nacka.

Efter hård kritik från föräldrar som menade att deras barn mådde dåligt och inte förstod undervisningen, beslutade Skolinspektionen att skolan inte fick undervisa på engelska.

Men planen på att gå över till engelsk undervisning fortsätter. Dibber har kommit in med kompletterande ansökningar till Skolinspektionen under året. Planen är att låta lågstadieelever ha en femtedel av undervisningen på engelska, för niorna ska det vara hälften. Lärare som inte kan svenska ska få hjälp av en lärarassistent eller liknande att tolka.

Får Ipad som kan översätta till svenska

Alla elever får också en Ipad och en Chromebook där man kan använda översättningsprogram och få texter upplästa både på svenska och engelska, skriver skolan i en ansökan till Skolinspektionen.

I förra veckan gav Skolinspektionen grönt ljus till att införa engelsk undervisning redan i höst på Dibber International school i Sollentuna och i Helsingborg.

– Jag är glad för att allt formellt är på plats, säger Hans Jacob Sundby.

Parets skolimperium består i dag av 520 ”enheter” med 40 000 skolbarn. ”Vi är motiverade av kvalitet. Det ekonomiska är inte så viktigt”, säger Hans Jacob Sundby.

Hur ser du på kritiken från föräldrar som menade att deras barn inte förstod undervisningen?

– Vissa var inte nöjda och det beklagar vi så klart, speciellt om vi inte har gett tillräcklig information. Det var också något med tillstånd som inte var korrekt, det är beklagligt. Men den stora majoriteten har varit nöjda, säger Hans Jacob Sundby.

Varför är det viktigt att ha internationell profil på skolorna?

– Vi har flera olika inriktningar på våra skolor i Sverige. IB-skolorna har undervisning delvis på engelska. Många tycker det är bra, världen är internationell och det är bra att kunna kommunicera på engelska. Det är också bra att kunna resa till andra IB-skolor i världen. 

Bröderna ser skolan som en sport

Dibber är inte den enda norska familjeägda koncernen som köper skolor i Sverige. Sedan ett par år tillbaka driver bröderna Roger och Kristian Adolfsen närmare 80 förskolor i Sverige under namnet Norlandia.

Bröderna beskrivs som Norges största välfärdsentreprenörer med äldreboenden och assistansbolag. De har också en omfattande hotellverksamhet, bland annat i anrika Ronneby brunn och skidanläggningen Hassela.

– Det här är som en sport för oss. En sportsman sätter ett mål och på samma sätt sätter vi mål varje år. Vi arbetar benhårt för att nå dit. När vi kommer i mål är det väldigt tillfredställande, har Kristian Adolfsen tidigare sagt till Dagens Industri, som svar på frågan vad brödernas drivkraft är.

Aftonbladet har utan framgång sökt Roger och Kristian Adolfsen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommardeal - Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat

DAILY Den nya skolan

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Löfven reagerar på skolgranskningen: ”Fullständigt orimligt”

ÄMNEN I ARTIKELN

Den nya skolan

Skola & utbildning

Politik

Vinster i välfärden