Nu öppnar Danmark upp – med coronapass och böteshot

Publicerad 2021-04-07

Nu får danskarna äntligen klippa sina långa pandemifrisyrer och lösa upp de hårda knutarna i axlarna.

Men det krävs en dyrbar entrébiljett – ett coronapass.

Passet kräver att man är fullvaccinerad, har testat negativt eller haft sjukdomen.

Coronapasset är en del av den långsiktiga återöppningsplanen i Danmark. Landet kommer gradvis att lätta på restriktionerna, med intervaller på ungefär två veckor. För varje återöppningsfas utgör coronapasset en viktig del.

Från och med tisdagen 6 april ger det tillgång till frisörbesök, massage- och skönhetssalonger, tatueringsstudior och körskolor.

Nu kan danskar med coronapass, negativt test eller antikroppar gå och klippa sig igen.

Den 21 april blir passet en nödvändighet för att ta en kall öl i solen när uteserveringarna öppnar. Det gäller också restauranger, caféer, museum, bibliotek och konstgallerier.

6 maj öppnas dörrarna för inomhusservering. Då öppnar även biografer, arenor och teatrar. Inomhussport för vuxna drar också i gång igen. Då blir passet en förutsättning för att få svettas.

Inomhusdelarna av lekplatser, djurparker och temaparker kommer också kräva coronapass när öppnar. Det planeras att passen även kommer påverka utomlandsresor, men det är inte fastställt hur.

Det krävs för ett coronapass

Flera saker utgör ett giltigt coronapass:

  • Vaccination. För färdigvaccinerade öppnas dörrarna permanent för flera olika saker.
  • Tidigare smitta. Här krävs ett positivt covidtest som är mer än 2 veckor gammalt, men det får inte vara äldre än 12 veckor.
  • Negativt covidtest. Det ska vara max 72 timmar gammalt.
  • Barn under 15 år är undantagna från passkravet.

Coronapassen kan bland annat laddas ned på Danmarks motsvarighet till 1177 Vårdguiden – Sundhed.dk eller appen MindSundhed. Från och med den 9 april får fullvaccinerade invånare utan e-post hem sina vaccinationsdokument fysiskt.

Utan kontroll av coronapassen riskerar företagen dryga böter.

Dryga böter

För de företag som inte kontrollerar coronapassen kan det bli dyrt. De riskerar böter på uppemot 12 000 danska kronor.

Vid första tillfället varierar bötesbeloppet mellan 3 000 danska kronor för små företag, 6 000 för medelstora och 12 000 för stora företag.

Även kunder riskerar böter. Den som blir avvisad från ett etablissemang men inte avlägsnar sig kan få betala 2 500 danska kronor. Det är lika mycket som man får betala för brott mot allmänna sammankomster eller för att inte bära munskydd där det är obligatoriskt.

Långa väntetider

Det är många som måste få sina papper i ordning för att få gå på sina efterlängtade frisörbesök. Runt om Danmark är det långa väntetider för att testas, rapporterar flera danska medier.

På måndagen köade danskarna till testcentralerna på många håll. På tisdagsförmiddagen är väntetider på mellan två och tre timmar inte ovanligt.

21 april är det fritt fram på uteserveringar för den med coronapass.

7 av 10 positiva

Enligt en opinionsundersökning från Voxometer / Ritzau tycker 67 procent av danskarna att coronapasset är en god idé.

Det överraskar inte Michael Bang Petersen, professor i statsvetenskap vid Århus universitet som undersöker danskarnas beteende och attityder under pandemin.

– Vi har sett att det finns en hög grad av förtroende för de verktyg som hälsovårdsmyndigheterna använder, säger han till Jyllands-Posten.

Det framtida stödet för coronapasset, allt eftersom mer öppnas upp, beror på hur ”svårt och kostsamt” det blir för individen, tror statsvetarprofessorn.

– Så länge testsystemet kan hålla jämna steg med återöppnandet tror jag att man i allmänhet kommer att stötta det för att få lite normalitet tillbaka, säger han till tidningen.

PODD Vaccinsamordnaren: ”Nu vänder det uppåt”

Aftonbladet Daily med Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen