Trollhättan stänger skolor och bussar elever

TT

Publicerad 2020-10-26

Trollhättan kommer att stänga två skolor hösten 2021 och i stället bussa eleverna till andra skolor i staden.

Enligt Jonas Larsson Taghizadeh vid Uppsala universitet, som forskar om skolnedläggningar, finns mycket som talar för beslutet.

Det rödgröna majoriteten i Trollhättan kommer att fatta beslutet under tisdagen på utbildningsnämndens sammanträde. Ambitionen är att försöka skapa en bättre elevmix på skolorna, att bryta segregationen i kommunen och höja skolresultaten. Totalt berörs omkring 300 elever.

"Vi är beredda att göra förändringar som kommer att gynna alla nuvarande, men också framtida Trollhättebor som ska kunna leva i ett samhälle som står upp för alla människor", säger Sofia Andersson Dharsani (S) i ett pressmeddelande.

Kontroversiellt beslut

En av skolorna som berörs är Kronan i stadsdelen Kronogården som blev rikskänd på grund av skolattacken 2015 då tre människor dödades. Skolan bedriver nu undervisning upp till årskurs nio. Från och med 2021 ska det bara finnas klasser upp till årskurs tre kvar. Den andra skolan, Frälsegårdsskolan, stängs helt.

Beslutet har föregåtts av en livlig debatt. Flera namninsamlingar har gjorts för att rädda skolorna och i insändare i lokalpressen har föräldrar på de mottagande skolorna uttryckt oro över att deras barns skolgång kan komma att påverkas negativt.

Forskare positivt inställd

Jonas Larsson Taghizadeh, forskare vid Uppsala Universitet, ser positivt på flytten. Han har undersökt effekterna av ett hundratal skolnedläggningar i Sverige – om än inte med så lågpresterande skolor som de i Trollhättan.

Men i amerikansk forskning finns liknande exempel med goda resultat, där resultaten för de elever som flyttat blivit bättre efter flytten. Inte heller för de elever som går på den mottagande skolan visar forskningen några tydligt negativa effekter – förutsatt att de flyttade eleverna sprids mellan olika skolor.

– Det finns en risk att man får en väldigt hög koncentration av elever från de nedlagda skolorna på enskilda skolor. Om det händer riskerar de mottagande skolorna att bli mer lika de nedlagda skolorna över tid, om föräldrar börjar välja bort skolan, säger Larsson Taghizadeh.

I stort sett är han positiv till Trollhättans beslut, som han kallar "modigt".

– Grundproblemet i dag är att vi har ett system med det fria skolvalet och en närhetsprincip som gör att kommunerna kan göra väldigt lite för att styra elever. I det läget kan det här vara en rimlig åtgärd, att lägga ner väldigt segregerade skolor.