Region Värmland: Utgå från att alla är smittade

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Smittspridningen i Värmland har nått nya höjder. Arkivbild.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Smittspridningen i Värmland har nått nya höjder. Arkivbild.

NYHETER

I tisdags gick region Uppsala ut med uppmaningen om att gå in i en personlig "lockdown" och att utgå från att alla är smittade. Nu hakar Värmland på efter att ha uppnått nya rekord av covid-fall.

Rekord på rekord. För andra veckan i rad har antalet bekräftade fall av covid under ett dygn varit det högst noterade någonsin i region Värmland. Och i förra veckan rapporterades den högsta veckosiffran i länet hittills under pandemin, då 1 159 fall konstaterades, enligt lokala medier.

Påskfiranden en orsak

Socialt umgänge, i synnerhet över påsken, uppges vara en av orsakerna till den ökade smittspridningen. Region Värmlands biträdande smittskyddsläkare, Anna Skogstam, säger till Nya Wermlands-Tidningen (NWT) att hon är besviken:

– Trots att vi har gått ut med att man ska ha ett personligt ansvar och att man inte ska träffa andra verkar man ha gjort det. Man har haft fest, påskfiranden med hela släkten, rest och hyrt stugor – som man bott i tillsammans med andra familjer som man normalt sett inte umgås med – på fjällorter och så vidare.

Om inte spridningen stannar av är regionen på väg mot en katastrof, anser hon, och syftar på att många får sjukhusvård för covid -19, att situationen blir än mer ansträngd och att personer som behöver annan sjukvård kan bli lidande.

Alla kan vara smittade

Tidigare i veckan lanserade myndigheter i Uppsala län en gemensam kampanj med budskapet "gå i personlig lockdown", där man uppmanas utgå från att alla man möter är smittade. Detta efter att det framkommit uppgifter om att man sprider sjukdomen innan man visar symtom.

Anna Skogstam vill nu att alla värmlänningar tar efter Uppsalas råd.

– Jag ska bete mig som att jag kan vara smittad utan att ha symtom och att den som jag träffar också kan vara smittad utan symtom. Det är bra att tänka så, säger hon till NWT.

PODD Pandemin och moralen

Aftonbladet Daily med Kalle Grill, docent i filosofi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad: