Ishalt i jultrafiken: Flera olyckor

Uppdaterad 2022-12-25 | Publicerad 2022-12-23

Trafikverket har varnat för ovanligt stor trängsel och mycket halt väglag när folk dan före dopparedan skulle ge sig ut på vägarna för att ta sig till julfiranden runtom i landet.

Från flera håll har det rapporterats om avåkningar, kökrockar och köer.

I Gävle krockade sju bilar under eftermiddagen.

Eftersom julafton infaller på en lördag i år har det varit många som åkt mot sina julfiranden redan under fredagen. Mellan 2,5 till 3 miljoner svenskar har uppskattats vara ute i trafiken idag, enligt Trafikverket.

På flera håll i landet har vägar varit täckta med is, snö eller vatten.

Tidig eftermiddag inträffade en kökrock mellan en lastbil och två personbilar på E20 i Örebrotrakten.

I Borås körde en buss in i en villaträdgård efter att ha förlorat väggreppet i en backe.

Flera olyckor har inträffat på E18 och E4 i området kring Uppsala och Enköping. Flera stora fordon, en lastbil med släp och två sopbilar sladdade av vägen under morgonen. En person fördes till sjukhus efter en singelolycka.

I Stockholms län var väglaget ”mycket besvärligt” under förmiddagen, enligt Trafikverket, med fläckvis snö och is framför allt i Norrtäljetrakten. Även på E6 söder om Göteborg rapporterades det om halka och is på vägbanan.

På E45 i Malung upp till Mora rapporteras ”besvärligt” väglag med packad snö.

En lastbil åkte av vägen och ner i diket på Lv223 i Sörmland.

Halt väglag

Polisen varnade även för ”värsta tänkbara väder” i områdena kring Uppsala och Gävleborg.

– Det har kommit en en decimeter snö samtidigt som det börjar frysa på efter ett blött väglag, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson på polisen.

En person skadades i samband med en singelolycka på E4 tidigare under morgonen och vid 15-tiden krockade sju bilar i höjd med Valbo, på E16.

Polisen har under fredagen varit ute för att visa extra synlighet och för att hålla nere hastigheter och se till att trafikregler följs.

– Vi hade en person som fick böter för att det var för oskrapat på rutorna, säger Magnus Jansson Klarin.

Varnar för väderomslag: Ishalka

Trafiken väntades vara som mest intensiv mellan klockan 11 och 15 och SMHI varnade för ett väderomslag i Götaland och Svealand som kunde ställa till det på flera håll.

– Kallare luft rör sig in och det klarnar upp. Om det då är lite blött på vägarna kan det bli lokal ishalka, säger Viktor Bergman, meteorolog på SMHI. 

Risken var störst på Gotland. 

– Där drar det in skurar under dagen och blir kallare och fryser på på kvällen. Det gäller att ha lite extra uppsikt, säger han och fortsätter:

– Många är stressade och vill hinna fram i god tid till kvällen. Men ta det hellre lugnt så man kommer fram, säger Magnus Jansson Klarin.

En lastbil kanade av vägen efter avfarten från E4 vid Gävle bro på fredagsmorgonen.
Trögt i trafiken. Obs: arkivbild.