Björn Söders attack mot SVT: ”Propagandainslag”

L-toppens kritik: Allvarligt

Publicerad 2022-09-14

Björn Söder (SD) gick till hård attack mot SVT efter tisdagskvällens ”Aktuellt”.

Riksdagsledamoten anklagar kanalen för att sprida propaganda.

”Public service ska banne mig reformeras i grunden!”, skriver han.

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Björn Söder ilsknade till när SVT:s “Aktuellt” sändes under tisdagskvällen.

Attacken kom efter att Willy Silberstein från Svenska kommittén mot antisemitism uttryckt oro för SD:s framgång i valet.

Björn Söder anklagade bland annat kanalen för att låta debattören framföra ”rena lögner oemotsagt”.

”Nu får banne mig SVT skärpa sig och sluta med rena propagandainslag. Kvällens Aktuellt borde omgående anmälas för partiskhet. Och public service ska banne mig reformeras i grunden!”, skriver han.

L-toppen Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm och riksdagskandidat, reagerar starkt på Söders uttalande i ett Facebookinlägg.

”Det är allvarligt att en lagstiftare, och särskilt från en aspirant på uppdraget som talman, rikets näst högsta funktion”, skriver hon.

Hon skriver vidare att oberoende medier är grunden för en demokrati och att Liberalerna vill slå vakt om och grundlagsskydda public service-mediernas oberoende.

”Vi ska inte tillmötesgå Sverigedemokraternas ambition att stärka greppet om medierna. Tvärtom!”

SVT:s svar: Stolt

SVT Nyheters ansvariga utgivare Charlotta Friborg svarar nu på Söders utspel:

“Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) ger uttryck för mycket stor oro kring vad som skulle kunna ske i spåren av valutgången. Det är en viktig nyhet som SVT Nyheter självklart ska rapportera om”, skriver hon i ett mejl.

Friborg menar att Dagens Industris politikredaktör PM Nilsson gav en annan bild och balanserade Silbersteins ståndpunkt och oro.

”DI:s politikredaktör fick ge uttryck för en annan bild av SD. Jag är stolt över att Aktuellt tar upp de viktigaste och mest brännbara frågorna. Det ska vi fortsätta göra oavsett kritik från politiker”.

”Public service viktig del”

Aftonbladet har sökt Björn Söder utan framgång. Mikael Eriksson, på SD:s partistab, vill inte kommentera Söders uttalande.

– Jag tycker att man ska bete sig respektfullt oavsett om det är journalister eller andra.

Tobias Billström, gruppledare för Moderaterna, vill inte kommentera hur han ser på Björn Söders uttalande gällande public service när han får frågan av Aftonbladets reporter Cecilia Vaccari.

Hur ser du själv på public service?

– Public service är en viktig del av den allmänna mediekommunikationen vi har i det här landet.

Andreas Carlson, gruppledare för Kristdemokraterna, säger att han inte sett Björn Söders uttalande under onsdagsmorgonen. Han säger att han tycker att public service är viktigt.

– Det är bra med oberoende medier och en viktig del i vårt medielandskap, säger han till Cecilia Vaccari.

ANNONS