Överens om sabotage – Ryssland slår ifrån sig

Publicerad 2022-09-28

Experterna är överens – Nord Stream-gasledningarna har utsatts för sabotage.

Men vem som sprängt rören är okänt.

Många pekar ut Ryssland som ansvariga – men Kreml slår tillbaka.

– Anklagelserna är förutsägbara och dumma, säger Dmitrij Peskov, enligt Reuters.

I måndags upptäckte man totalt tre läckage i ledningarna i Nord Stream 1 och 2.

Både Sveriges och Danmarks statsministrar misstänker att det rör sig om en riktad attack.

– Informationsläget är långt ifrån fullständigt, men vi ser allvarligt på det inträffade. Detonationer har inträffat och det rör sig troligtvis om sabotage, sade Magdalena Andersson (S) vid en pressträff på regeringskansliet i Stockholm på tisdagskvällen.

– Det är myndigheternas bestämda åsikt att det var en medveten handling och att ingen olycka ligger bakom, sade Danmarks Mette Frederiksen (S) vid en pressträff i Köpenhamn.

EU-toppen om gasläckorna: "Avsiktlig handling"

Även EU:s utrikespolitiska chef Josep Borrell säger att gasläckorna på Nord Stream-ledningarna är resultatet av en avsiktlig handling, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Han meddelade också att EU kommer intensifiera skyddet av energiinfrastrukturen i området.

– Vi kommer att stödja alla utredningar som syftar till att få full klarhet i vad som hände och varför. Vi kommer att vidta ytterligare åtgärder för att öka vår motståndskraft när det gäller energisäkerhet, säger EU-toppen.

"Varje avsiktlig störning av den europeiska energiinfrastrukturen är fullständigt oacceptabel och kommer mötas av ett robust och enat svar" skriver Europeiska rådet i ett pressmeddelande.

Men trots att många verkar vara överens om att någon förstört ledningarna är det fortfarande oklart vem som i så fall har gjort det.

Nato-chef: Flera kan ligga bakom

Arnold Dupuy, chef för en forskningsgruppen SAS-163 inom Nato, säger till SVT Nyheter att det kan ligga i flera länders eller gruppers intressen att genomföra ett sabotage mot gasledningarna.

– Det kan vara grupper som är emot Kreml, kanske från Ukraina eller någon annanstans. Det kan också vara pro-ryska aktivister eller personal, säger han till kanalen.

Han kommenterar också spekulationerna kring om det kan vara en riktad attack.

– Jag vill inte kalla det sabotage i det här läget, men jag tror att det är den termen som man använder även i Kreml. Det är ganska osannolikt att man har tre läckor samtidigt på två olika gasledningar. Det ser ut som ett medvetet försök att sabotera gasledningarna.

Dmitrij Peskov, talesperson för Vladimir Putin.

Kreml: Inte vi som ligger bakom

Flera experter har pekat på att det kan vara Ryssland som ligger bakom sabotaget av Nord Streams ledningar – anklagelser som Kreml på onsdagen slår ifrån sig.

– Anklagelserna är förutsägbara och dumma, säger Dmitrij Peskov, talesperson för Vladimir Putin, enligt Reuters.

Han säger också att det inte ligger i Rysslands intresse att stoppa gasförsörjningen genom ledningarna.

– Och det ligger inte i Europas intresse heller, säger Peskov.

Han hävdar också att Moskva nu har sett en kraftig vinstökning för amerikanska företag som säljer gas till Europa.

Peskov säger vidare att båda Nord Streams rörledningar nu är ur drift, och att de inte har någon uppskattning av hur lång tid det kommer att ta att reparera skadorna.