Kritik efter film på gråtande polis: Vi ska inte fjanta runt

Polisen: Kommer ta frågan vidare internt

Publicerad 2022-09-22

En gråtande polis har blivit viral på Tiktok.

En film där en polis gråter efter att ha lämnat ett dödsbud har fått stark kritik på sociala medier.

Även flera kollegor har reagerat och tycker att beteendet är olämpligt.

– Ena stunden tvingas vi kanske skjuta någon i vår uniform och i andra stunden står vi och dansar i den. Jag tycker det blir jättekonstigt, säger polisen Viktor Adolphson.

I videon, som fått stor spridning på sociala medier det senaste dygnet, syns hur en polis efter att ha lämnat ett dödsbud försöker hålla tillbaka tårarna och slutligen omfamnas av en kollega.

”Ett av de svåraste jobb vi ställs inför är att lämna dödsbud till anhöriga. I detta fall får föräldrarna budet att deras barn avlidit”, skriver polisen som förklaring till videon.

Filmen har mötts av hjärtan och positiva kommenterar på Tiktok, men också av stor kritik på andra sociala plattformar. På Twitter är kraftfulla ord som ”skamligt”, ”det värsta jag sett” och ”otroligt integritetslöst” några av reaktionerna.

”Herregud! Snacka om att trivialisera andras lidande. Så här får man fan inte hantera sin yrkesroll. Direkt förkastligt”, skriver en användare.

”Vi ska inte fjanta runt”

Även inom poliskåren har videon väckt starka reaktioner. En som är kritisk är polisen Viktor Adolphson, som själv twittrar under namnet ”YB Södermalm”.

– När vi är i uniform så ska vi inte fjanta runt. Vår yrkesroll förmedlas via uniformen och det är allvar. Då ska vi inte hålla på att gråta, dansa och spexa, säger han till Aftonbladet.

Vidare säger Viktor Adolphson att han förstår intentionen med videon – att man vill berätta om människan bakom uniformen – men att han tycker det är olämpligt.

– Det signalerar att man inte tar yrkesrollen eller uniformen på allvar när man uppträder i den. Det här handlar inte enbart om just den här polisen utan jag börjar ärligt talat bli ganska less på allt dansande och hoppande generellt.

Enligt Viktor Adolphson bör polismyndigheten inte kunna styra hur enskilda poliser agerar på sina privata konton, men han menar att hur man bör agera i uniformen är något ”elementärt”.

– När man bär uniformen så ska man agera korrekt.

En av alla som riktat kritik mot videon är polisen Viktor Adolphson, som själv twittrar under namnet ”YB Södermalm”.

 

Men får man som polis inte visa några känslor överhuvudtaget menar du?

– Man får såklart visa känslor. Det tycker jag är jättebra. Vi är inga robotar. Men jag tycker att man kan visa känslor och vara personlig även utan att slå kullerbyttor eller göra hundra armhävningar i uniform. Det handlar helt enkelt om en balansgång.

– Jag tror att många andra poliser tycker att det här spexandet är lite plågsamt. Det är inte ett korrekt beteende, men samtidigt ska vi inte vara terminators. Men det finns något däremellan och det måste vi hitta.

Hur man som polis bör agera i sociala medier kan därför diskuteras flitigare internt mellan kollegorna i de olika arbetslagen, menar Viktor Adolphson.

– Det finns ett uniformsreglemente som kanske skulle behöva utökas med en paragraf om hur man bör agera på sociala medier. Men jag tror att det kan bli väldigt svårt för polismyndigheten att reglera hur man får och inte får agera.

Vad känner du mest oro inför gällande när kollegor uttrycker sig på sociala medier?

– Jag tror att det kan påverka vår trovärdighet och seriositet. Att respekten för vår yrkesroll och den uniform vi bär luckras upp. I vissa fall kan det nog tolkas som att man flyttar fokuset till en själv och att det istället blir ”titta vad jag får lida, stackars mig”. Men vi har debriefing- och avlastningssamtal samt kollegor att prata med.

– För en polis skulle det exempelvis vara otänkbart att gå in på Systembolaget och handla i uniformen, men det är inte otänkbart att ställa sig och hjula på sociala medier. Ibland finns sunt förnuft och ibland inte och det måste diskuteras.

Du har själv varit aktiv i sociala medier i flera år. Har du inte förståelse för att man ibland kan göra bort sig och gå över en gräns även som polis?

– Det är klart, jag har också gått bort mig och passerat gränsen under de tio åren som jag har representerat polisen på Twitter. Alla gör vi fel. Men detta handlar inte om en enskild person utan jag vill lyfta fram hela beteendet. Jag har börjat se ett mönster.

”Kommer ta frågan vidare internt”

Aftonbladet har sökt Polismyndigheten, som återkommer med en skriftlig kommentar.

”Polisen har ett tydligt regelverk kring myndighetens officiella närvaro på sociala medier, men kan generellt inte ha synpunkter på anställdas privata konton eller vad de postar där. Den enskildes grundlagsskyddade yttrandefrihet sträcker sig väldigt långt och det inkluderar att få uttrycka åsikter även om dessa inte är i linje med myndighetens hållning”.

Vidare skriver man att det däremot finns krav i polisförordningen på hur anställda bör uppträda, samt regler kring hur man som anställd får använda sin polisiära utrustning.

”Och en tydlig rekommendation att inte använda uniform eller polisens symboler i samband med att man tex via sociala medier uttrycker sina privata åsikter”.

Om en anställd bryter mot reglerna kan exempelvis den närmsta chefen agera. Bryter man mot lagen så kan man, precis som vem som helst, även bli föremål för en utredning, konstaterar polismyndigheten.

”Att det i fall som dessa finns en uppenbar risk att allmänheten inte uppfattar skillnaden mellan våra officiella konton och enskilda polisers privata konton och att det kan påverka deras förtroende för myndigheten är uppenbart. Vi kommer därför att ta frågan vidare internt.”

Polisen: ”En del av mig”

Aftonbladet har sökt polisen som medverkade i videon. Till Nyheter24 säger hon att hon inte tagit del av kritiken, men berättar däremot om responsen hon fått.

– Det är så mycket kärlek och styrkekramar. Det är ibland ett jättetufft arbete som vi som poliser har och det är otroligt känslomässigt och det tillhör inte vanligheten att man ser en polis med känslorna på utsidan, men det här är en del av mig. Jag agerar absolut professionellt, men ibland är det så att människan bakom uniformen inte kan dölja känslorna. Det här är bland det tuffaste vi gör, när vi lämnar ett dödsbud.

Hon konstaterar även att kontot är privat och inte kopplat till Polismyndigheten.

Följ ämnen i artikeln