Så firades julen in i Malmö

Uppdaterad 2019-12-01 | Publicerad 2019-11-30

Den lutande granen i Malmö. 2016 fick en av kommunens granar svår slagsida kort tid efter uppsättningen. Granen stod på Södergatan i höjd med Skomakaregata. Det slutade med att den stora granen fick plockas ner med kranbil av säkerhetsskäl.

När mörkret sänker sig idag så invigs julen i Malmö.

Kommunen tänder nästan en halv miljon juleljus och kröner årets lucia som har med sig kören.

– Tanken är att när vi går in i december öppnar vi upp det med ett stort arrangemang, säger Andrea Knutsson Liljemark, projektledare vid arrangemangsenheten.

Malmös lucia med följe 2019.

I morgon söndag är det första advent men redan under lördagen tjuvstartar julfirandet i Malmö. Då är det dags för den årliga julinvigningen på Gustav Adolfs torg, där bland annat julbelysningen, bestående av 400 000 lampor i Malmö, kommer att tändas upp.

– Vi har haft julinvigningen som en tradition här i några år. Tanken är att när vi går in i december öppnar vi upp det med ett stort arrangemang med musik, tal, där luciakören sjunger och att vi tänder stadens ljus, säger Andrea Knutsson Liljemark, projektledare vid arrangemangsenheten i Malmö stad.

Hur skiljer det sig från tidigare år? Är där någon nyhet?

– Nej, det är inget som skiljer sig från tidigare.

Gustav Adolfs torg i julskrud. Den årliga julinvigningen sker i år på lördag  sista november.

”Ganska mycket rörelse”

Invigningen börjar vid 15:30 på lördagen och pågår i en och en halv timme. Magikern Magnus Jarlöv kommer då att agera konferencier och underhålla besökarna. På programmet återfinns även uppträdande från stadens luciakör och musik från en blåsorkester.

Vid 16:15 kommer Carina Nilsson (S), ordförande i kommunfullmäktige, att hålla tal och tända julbelysningen på stan.

– Det brukar fyllas upp lite. Det är ganska mycket rörelse i just den delen av stan på en lördag eftermiddag. Folk i rörelse stannar nog till och kollar på programmet, säger Knutsson Liljemark som även lyfter fram julhandeln som en anledning till att många vill insupa julkänslan.

Julmarknaden på torget fick terrrorskydd i form av betonghinder för ett par år sedan.

Fortsätter på lördagsspåret

Något speciellt skäl till att invigningen infaller den 30 november och inte på första advent finns inte.

– Det finns egentligen ingen specifik anledning. Vi hade det på en lördag förra året också och tyckte att det funkade fint, så vi fortsätter på det spåret.

Julmarknaden på Gustav Adolfs torg kommer att hålla öppet under invigningen.

Tomten har bråttom. Arkivbild.

Följ ämnen i artikeln