Drottning Elizabeth: Vi övervinner det här

TT-Reuters-AFP

Publicerad 2020-04-05

Drottning Elizabeth tackar de britter som följer uppmaningen att stanna hemma i självisolering.

– Jag försäkrar er, att om vi förblir enade och beslutsamma övervinner vi det här, säger hon i ett tal till nationen.

Närmare 5 000 coronadödsfall har bekräftats i Storbritannien.

Dödstalet har stigit med 621 fall enligt de senaste siffrorna, meddelar hälsodepartementet. Därmed har 4 934 dödsfall med koppling till covid-19 bekräftats.

Hälsominister Matt Hancock har meddelat att striktare regler om utomhusvistelser kan införas om inte de restriktioner som införts följs. Hancock, som själv är smittad av coronaviruset, säger i en intervju med mediebolaget Sky news att "det är emot reglerna" att sola sig på allmänna platser, och att man utsätter andra för livsfara.

En minoritet struntar i att följa reglerna om att bara lämna hemmet för att handla nödvändiga varor och medicin, och att motionera en gång om dagen, konstaterar Hancock för BBC.

– Det är ganska otroligt.

Drottning Elizabeth II säger i sitt tv-sända tal att hon är medveten om att britterna genomgår en tid med svåra uppoffringar.

– En tid då livet rubbas i vårt land, ett avbrott som har bringat sorg till vissa, ekonomiskt svårigheter till många, och enorma förändringar i vardagen för oss alla, säger hon och tillägger att de som isolerar sig skyddar de sårbara.

– Vi kommer att lyckas.

Antalet bekräftat smittade i Storbritannien uppgick på söndagsmorgonen till närmare 48 000 sedan drygt 195 000 provtagningar gjorts.