Tre av tio grundskolelärare obehöriga

Anna Lena Wallström/TT

Publicerad 2020-03-12

Lärarbehörigheten i grundskolan fortsätter att sjunka. Nu är 30 procent obehöriga. Arkivbild.

Andelen behöriga lärare i grundskolan fortsätter att sjunka och är nere på 70,1 procent.

Det betyder med andra ord att tre av tio lärare inte har formell kompetens för sitt uppdrag.

För fyra år sedan var andelen behöriga grundskolelärare närmare 73 procent (72,7). Därefter har den för varje år sjunkit och är nu alltså nere på 70,1 procent, visar Skolverkets statistik. Den välkända lärarbristen visar alltså inga tecken på att minska.

"Tillsammans behöver vi alla med ansvar för skolan göra det vi kan för att komma till rätta med lärarbristen", kommenterar Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson i ett pressmeddelande.

Skolverket påpekar att antalet lärarassistenter, personal som avlastar lärarna, har ökat med 25 procent sedan i fjol – dock från en låg nivå. Antalet heltidstjänster som lärarassistent är i år 2 600.

Som vanligt döljer sig stora variationer bakom rikssnittet. Exempelvis är läget sämre i fristående grundskolor, med 62,5 procent behöriga lärare. I kommunala skolor är andelen 71,2 procent.

Sett till ämnen är behörigheten högst i svenska, matematik och franska och lägst i teknik och svenska som andraspråk.

Behörighetsläget är bättre i såväl förskoleklassen som gymnasieskolan. I förskoleklassen är 84 procent behöriga lärare och förskollärare medan motsvarande andel i gymnasieskolan är 81,6 procent – en marginell förbättring jämfört med förra läsårets 81,4 procent.