Så snabbt sprids smittan i Europa

Johan Nilsson/TT

Uppdaterad 2020-03-16 | Publicerad 2020-03-15

Uträkningarna visar att flera stora länder ligger cirka två veckor efter Italien. Arkivbild.

Beräkningar visar att antalet fall av covid-19 i Europa dubbleras ungefär var femte dag. Uträkningarna visar också att flera stora länder ligger cirka två veckor efter Italien.

– Det vi ser är inte "rocket science". Du har två fall, sen fyra, sen åtta och därefter 16, säger Francois Balloux vid University College London.

Världens ledande experter på virusspridning försöker nu beräkna och förutsäga hur coronapandemin kommer att utveckla sig den närmaste tiden, framför allt i Europa. Det vill säga när vi kan förvänta oss den kraftiga stegring av antalet fall som Italien just nu upplever och som i praktiken har förlamat hela landet.

De matematiska modellerna visar att smittsamheten är ungefär 2,5 och att antalet smittade dubbleras ungefär var femte dag. Resultatet blir kurvor som pekar brant uppåt i Tyskland, Frankrike, Storbritannien och, framför allt, i Spanien. När Irland räknade på saken visade det sig att landet ligger e x a k t två veckor efter Italien.

Som en stillbild

Hur situationen är i USA är mer oklart, på grund av ett för litet antal provtagningar, men smittspridningen antas ha en liknande utveckling där också, om än något fördröjd.

I Sverige har förhållandevis många prover tagits, cirka 10 000, och statsepidemiologen Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten har tidigare sagt att Sverige ungefär har en liknande utveckling som Storbritannien. Därmed inte sagt att myndigheten inte har gjort – och gör – uppskattningar. Kunskap om var i en smittspridning man befinner sig är ofta helt avgörande för vilka insatser som kan förväntas vara effektiva.

Dirk Brockmann, professor vid Humboldt-universitetet i Berlin, och som konstruerar infektionsmodeller för Robert Koch-institutet, höjer dock ett varningens finger för att stirra sig blind på antalet upptäckta fall.

– Det är ungefär som att ta en stillbild av bilar på en motorväg. Det säger ingenting. I stället handlar det om hur antalet fall förändras, säger han till The Independent.

Bilden är, antagligen, för gammal, säger han – givet den tid det tar för viruset att orsaka symtom och för patienten att bli diagnostiserad. Spanien, till exempel, som nyligen "bara" hade 3 000 fall, kan ha hela 250 000 fall om bara en månad, förutsatt att antalet fall dubbleras var femte dag.

Sex av tio

– Det är sådana tal som epidemiologerna förväntar sig. Jag håller det för högst troligt att vi alla kommer att gå samma väg som Italien, säger Roy Anderson, professor i infektionssjukdomar vid Imperial College London.

I onsdags konstaterade Tysklands Angela Merkel att mellan 60 och 70 procent av landets 83 miljoner invånare kan komma att bli smittade, något experter inte tror är en omöjlighet.

– Om regeringarna inte gör något, eller gör något som inte är effektivt, och om människorna inte gör något, så kommer nästan garanterat 60 procent av befolkningen att bli smittad, säger Roy Anderson.