Materialbrist kan stoppa tandvård i månader

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2020-03-18

I Skåne kommer endast att akut tandvård att genomföras fram till 30 juni. Arkivbild.

Folktandvården Skåne kommer endast att utföra akut tandvård till slutet av juni – om inte materialtillgången blir bättre.

Bristen på handdesinfektion och munskydd under coronapandemin gör att regionen måste prioritera hårt.

Samtliga inbokade behandlingar och undersökningar skjuts fram och endast akut tandvård kommer att genomföras fram till den 30 juni.

Beslutet tas för att säkerställa en säker tandvård med god vårdhygien, uppger Katarina Liljenberg, vice vd för Folktandvården Skåne. Beslutet tas också för att hela regionen ska ha tillgång på material som hand- och ytdesinfektion samt munskydd.

– Vi har en gemensam upphandling i regionen som vi avropar på oavsett om vi är folktandvården eller sjukhus. Vi har material men vill ta vårt samhällsansvar och säkerställa att sjukhusen fortsatt kan vara prioriterade, säger hon.

20 000 besök i veckan

Akut tandvård kommer bedrivas på nio kliniker i Skåne – ett antal som kommer utökas så snart materialförsörjningen stabiliserats. Planerade behandlingar skjuts upp två veckor i taget och så snart materialflödena återgått till det normala kan verksamheten återupptas, enligt Katarina Liljenberg.

Under tiden kommer tandvårdens medarbetare vara i fortsatt tjänst och gå till sitt arbete med full lön.

Folktandvården Skåne har uppemot 20 000 planerade besök och 1 500 akuta besök i veckan. Man har nu tagit fram triageringsmallar, det vill säga en prioriteringsordning, som utbildad personal på kundservice har tillgång till. Kunder ombeds ringa till Folktandvården Skåne för att få hjälp med bedömning av sitt besvär på telefon.

Kan använda visir

I Västra Götalandsregionen ser Folktandvården inte någon liknande brist på material. Samtidigt har man ett scenario där många avstår från att gå till tandläkaren, säger Anders Ljungné, tandvårdschef på Folktandvården Västra Götaland.

Diskussioner har förts om tillgången på munskydd, vilket är något som tandvården gör slut på i ganska stor utsträckning. Regionen har ännu inte hamnat i en akut situation och behövt omprioritera material från tandvården. Men läget kan förändras relativt snabbt, säger Ljungné och därför tittar man på andra alternativ till utrustning.

– Ett fullgott skydd för vår personal när patienter är friska är lika gärna visir. Vi säkerställer att det finns ute på våra kliniker.

Visir kan också användas flera gånger efter desinficering och rengöring. Även om klinikerna skulle bli ombedda att lämna ifrån sig munskydd skulle inte det drastiskt förändra situationen eftersom strategin med visir fungerar, enligt Ljungné.

"Får löpande leveranser"

I övrigt tillämpar tandvården Folkhälsomyndighetens rekommendationer och tar inte emot personer som uppvisar förkylnings- eller luftvägssymtom. Därutöver införs restriktioner för personer över 70 år, som utgör en riskgrupp för att drabbas av coronaviruset, om att de endast bör komma vid akut behov av tandvård.

Samma princip gäller i Stockholm, som heller inte ser en så pass stor materialbrist att verksamheten behöver begränsas.

– Vi får löpande leveranser av material i dagsläget och uppskattar att det finns material i lager på kliniker ett par veckor framåt, men det förutsätter och att det fylls på, säger Åsa Brandt kommunikationschef på Folktandvården Stockholm.

Följ ämnen i artikeln