Trafikverket kritiserar kommun efter dödsfall

TT

Publicerad 2019-11-07

Ett Öresundståg passerar dagarna efter dödsfallet den plats där en liten pojke omkommit. Ett två meter stort hål i ett stängsel kan ha gjort det möjligt för pojken att komma ut på järnvägsspåret. Arkivbild.

En pojke omkom när han blev påkörd av ett tåg i Kristianstad i våras, och orsaken ser ut att ha varit ett stort hål i ett stängsel invid järnvägsspåret. Nu kritiseras kommunen för att inte ha tagit hänsyn till flera påpekanden om stängslet, rapporterar Kristianstadsbladet.

Pojken, som var i förskoleåldern, ska ha lekt på ett grönområde där öppningen mot järnvägen fanns. Ett byggarbete pågick då vid platsen, och det aktuella hålet i stängslet är enligt Trafikverkets utredning också en av de bakomliggande orsakerna till dödsolyckan, enligt Trafikverkets nya utredning.

Både kommunen och Trafikverket hade innan dödsfallet blivit uppmärksammade på hålet, och enligt rapporten ska kommunen ha fått beskedet om hålet flera gånger i samband med byggprojektet – utan att göra något åt saken. Men det är inte bara Kristianstads kommun som får kritik. Trafikverket kritiserar även sig själva, då man aldrig följt upp huruvida kommunen faktiskt gjort något åt saken.