Beskedet blir helt avgörande för Uppsalas turistnäring

Publicerad 2020-06-03

Helena Bovin, marknadschef på Destination Uppsala.

Coronakrisen har redan slagit hårt mot Uppsalas turistnäring i form av inställt Valborgsfirande och bandyfinaler utan publik.

I veckan förväntas regering och Folkhälsomyndigheten fatta beslut angående resor inom landet, och på Destination Uppsala hoppas man på lättnader av restriktionerna för att läget inte ska förvärras.

190 miljoner kronor.

Så mycket uppskattar Destination Uppsala att Uppsala som stad hittills har gått miste om på grund av coronakrisen och de restriktioner som följt, kopplat till större möten och evenemang.

– I nuläget ser vi ett tapp på cirka 190 miljoner kronor i intäkter kopplat till uteblivna möten och evenemang i Uppsala, och denna siffra ökar hela tiden i linje med att förbudet kring större sammankomster fortsatt ligger kvar. Detta avser möten och evenemang med inresande till Uppsala, inte lokala arrangemang, säger Helena Bovin, marknadschef på Destination Uppsala och fortsätter:

– Besöksnäringen i Sverige har ett otroligt tufft läge just nu och pandemin har slagit hårt mot många företag under våren, och Uppsala är inget undantag.

Tomt i Uppsala på Valborg innebar uteblivna intäkter.

Hälsan i första hand

Bandyfinaler utan publik och ett uteblivet Valborgsfirande har inneburit stora förluster för turistnäringen i Uppsala, men även de uteblivna affärsresorna påverkar Uppsala mycket. Inte minst hotellen.

– Affärsresandet är en viktig del för Uppsalas besöksnäring och framförallt hotellen, här har det varit en riktigt tuff vår, fortsätter Helena Bovin som hoppas att på lättnader i restriktionerna när regeringen och Folkhälsomyndigheten förväntas lämna besked i veckan.

– Rådande restriktioner gör att besökare uteblir och det finns ett stort behov av att få till resandet, rörelsen, inom landet och så småningom över gränserna. Det vore bra för besöksnäringen om de nya beskeden som väntas komma under veckan ger lättnader i restriktioner kring resande inom landet, men givetvis går hälsa och smittspridningen först.

Domkyrkan är ett populärt besöksmål i Uppsala. Just nu genomgår tornen en omfattande renovering.

Jobbar för att hitta lösningar

På Destination Uppsala jobbar man just nu med att hitta lösningar som innebär att inställda evenemang kan genomföras längre fram.

– Vi fortsätter jobba för att hitta lösningar att större möten och evenemang kan flyttas fram, inte ställas in, och ser att intresset inte har avtagit för möten längre fram. För en så snabb återhämtning som möjligt när vi får mötas och resa igen. Många av de arrangemang som inte gått att genomföra i år, är nu framflyttade till 2021 och 2022.

Hur kan Destination Uppsala hjälpa till ytterligare?
– Vi har ställt om och bearbetar nya målgrupper för privatresandet då Uppsalas ”vanliga” besökare inte får komma hit, just nu. Vi följer givetvis noga ansvariga myndigheters rekommendationer och står redo med olika insatser allteftersom restriktionerna lättar.

Restriktionerna helt avgörande

Destination Uppsala ser, trots krisen, ett stort intresse för resande inom landet i sommar. Däremot kommer beskedet från regeringen och Folkhälsomyndigheten att bli helt avgörande.

Vad skulle det innebära om restriktionerna blir kvar, eller om svenskarna inte vågar resa till Uppsala?
– Det skulle innebära att det blir än tuffare för aktörer i vårt lokala näringsliv, och framförallt hotellen som är beroende av att få till rörelsen inom landet för att få övernattande gäster till Uppsala, säger Helena Bovin.

Går det att uppskatta hur stort det totala tappet skulle kunna bli?
– Våra besökare bidrar med stora intäkter till staden, här hoppas vi delvis kunna fylla på med nya målgrupper som semestrar på hemmaplan och inom närområdet, vilket gör det svårt att uppskatta ekonomiska bortfall.