På Malmös enda reparationskafé är lösningen alltid nära

Uppdaterad 2020-01-18 | Publicerad 2020-01-17

Trasiga hörlurar? En mikrovågsugn som tycks ha tappat livsgnistan?

Inga problem.

Med lite vilja och rätt verktyg kan man laga det mesta. Det menar i alla fall en av krafterna bakom det allt populärare reparationskaféet på STPLN.

Det är en pissmulen söndag i Västra Hamnen. Stapelbäddsparken är tom på rörelse, så när som på ett par kajor som står och hoppas på att reinkarneras som något roligare i nästa liv. 

Inne på STPLN, däremot, är det full rulle.

Här har ett dussintal personer i blandade åldrar samlats för att besöka Repair Café. Det är en mötesplats dit man kommer för att fika och försöka reparera trasig hemelektronik. En del gör det ihop, andra pillar lite för sig själva. Alltsammans väldigt opretentiöst.

Bland dagens besökare hittar vi den vänlige engelsmannen Richard, 56. 

Richard kom till Sverige för 3 år sedan genom ett projekt med jobbet. Richard kände genast en särskild dragning till Malmö, så när projektet var över frågade han sina chefer om han inte kunde stanna kvar och ha sin bas här istället. Det kunde han.

Repair Café har blivit ett sätt för Richard att träffa nya människor på.

– Det är väldigt trevligt att komma hit. Det här är femte, kanske sjätte, gången jag är här, berättar Richard.

Richard, 56, en av stammisarna på Repair Café.

Just idag har Richard inte med sig något eget som måste repareras. Han är bara här med en vän. Vid tidigare tillfällen har han tagit med sig allt ifrån en glappande högtalare till en tv som hade slutat funka.

– Det var helt otroligt. Jag fick hjälp av två tekniska killar som hade stött på ett liknande problem tidigare. De fixade det, och nu är tv:n som ny igen. Det kändes så onödigt att behöva skrota den och köpa en ny, så jag är glad att jag chansade och tog med den hit, säger Richard glatt.

Varje söndag fylls STPLN av fixare.

Repair Café har funnits sedan 2017. Det är en del av den kreativa mötesplatsen och “makerspacet” STPLN, men drivs på pappret som en egen förening.

Från början startade det som en workshop som gjordes i samarbete med Naturskyddsföreningen. Snart därpå blommade det ut till något eget. Idag äger Repair Café rum på söndagar, en gång i veckan.

– De flesta blir överraskade av hur enkelt det faktiskt är att laga något själv. Vi försöker mest finnas här som ett stöd, förklarar Johannes Domeier, 29, en av ungefär 20 volontärer som hjälps åt att driva Repair Café på sin fritid.

Vem är den typiska Repair Café-besökaren, skulle du säga?
– Det är väldigt blandat alltså. Vi har både unga hipsters och äldre människor som kommer hit. Gemensamt för alla är att de har en känsla av att saker och ting borde gå att laga, bara man ger det lite tid, säger Johannes Domeier.

 

Idag sitter Johannes ner en lång stund och hjälper William, 7. Han är här med sin mamma för att försöka byta glaset på sin spruckna iPhone. En modern klassiker på reparationskaféet. 

Till slut lyckas Johannes fånga upp allt splitter med en liten pryldammsugare. Sedan återstår bara att sätta dit en ny skärm. William, 7, får själv hjälpa till. Han rynkar pannan och fokuserar noga på uppgiften. Efter en stund går det.

Johannes, 29, hjälper William, 7, med sin spruckna mobilskärm.

Johannes Domeier är inte ingenjör. Han jobbar till vardags som arkitekt, men har alltid haft ett intresse för elektronik och prylar. Som volontär på Repair Café får han utlopp för sin lite “fixiga” sida, berättar han

En som däremot har en ingenjörsexamen är Mahesh, 38. Han är också här i egenskap av volontär.

– Sedan jag var liten har jag alltid tyckt om att plocka isär och montera ihop sådant som inte fungerar. Hörlurar, lampor, vattenkokare, allt möjligt, säger Mahesh.

Mahesh, 38, en av volontärerna på Repair Café.

Just idag är det en trasig blender som står för motståndet. Mahesh är säker på att han kan fixa den. Till sin hjälp har han en batteridriven skruvdragare och lite småmejslar.

Maheshs medtag av blendern har inspirerat Bertilla, 23. Hon sitter lite för sig själv i en annan del av lokalen och jobbar med annat på sin laptop.

– Jag har tyvärr inte med mig något som ska fixas idag, men nästa gång ska jag verkligen komma ihåg att ta med min smoothieblender. Den har varit sönder sedan ett par månader. Jag vet inte riktigt vad felet är, men jag är säker på att någon här har koll på vad jag borde göra, säger Bertilla.

 

Lokalens öppna planlösning gör att man lätt ser vad de andra håller på med. Det är flera jag pratar med som, likt Bertilla, säger sig bli påminda om att de har något trasigt därhemma som de skulle kunna ta med hit och försöka återuppliva.

Repair Café kräver varken föranmälan eller förkunskaper. Johannes Domeier, volontären från tidigare, berättar att det enda som krävs är lite tålamod.

– Vår mentalitet är att ingenting kan bli sämre än vad det redan är med din trasiga produkt. Oftast går det ju att fixa, och vi har folk med en rad olika spetskompetenser som kommer hit på söndagar, så varför inte ge det en chans?

Johannes Domeier berättar att det är populärt med Repair Café-liknande mötesplatser i andra länder. Särskilt i Tyskland, Holland och Danmark. Nu hoppas han att konceptet ska sprida sig till fler svenska städer också.

Else, 73, jobbar för en organisation som heter Rethinker. De ska precis starta en motsvarighet till Repair Café i Århus.

Innan jag går byter jag några ord med danska Else, 73. Hon är mormor till William, sjuåringen vars iPhoneskärm hade gått i tusen bitar. Det här är hennes första gång på Repair Café, men hon känner väl till fenomenet sedan tidigare.

Så pass, till och med, att hon står i begrepp att starta upp en motsvarande verksamhet i Århus.

– Redan nästa vecka faktiskt! Vi kommer hålla till i ett stort hus som har stått tomt sedan Århus var Europas kulturhuvudstad 2017, berättar Else.

Vad har du för förhoppningar med ert reparationskafé?
– Att det kommer någon. Det är alltid lite svårt att bedöma när det är första gången. Men jag har skickat ut ett nyhetsbrev och gjort ett event på Facebook, så jag hoppas att det ger effekt.

Else, 73, visar upp nyhetsbrevet som hon har skickat ut för att locka folk till reparationskaféet i Århus.

Får man fråga varför du vill göra en sådan här grej?
– För att återbruk... att inte slänga, inte slösa, det är framtiden.

Följ ämnen i artikeln