Alexander, 34, dog efter cykelkraschen

Mamma Barbro: Ber för förändring

Publicerad 2020-08-21

Alexander Schakonat Elfqvist dog efter skadorna han ådrog sig i Järvsö bergscykelpark i början av augusti.

Efter den svåra kraschen har han vårdats på sjukhus.

”Han hade hela sin familj runt sig när han tog sitt sista andetag”, skriver hans mamma Barbro Elfqvist till Aftonbladet.

Den 5 augusti skadades 34-årige Alexander Schakonat Elfqvist allvarligt i en olycka i Järvsö bergscykelpark.

Han var i cykelparken med två kompisar för att åka ”downhill” och kraschade vid ett ”drop”, ett parti där cyklisten gör ett hopp med en höjdskillnad nedåt.

Alexander hade nyligen flyttat till en ny lägenhet och planerade för ett liv ihop med sin flickvän.

Bröt rygg och hals

Alexander fick allvarliga hjärnblödningar samt brott i rygg och hals. Han vårdades först i respirator på neurokirurgiska intensivvårdsavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Därefter flögs Alexander till sjukhuset i Lund innan han flyttades till sjukhuset i Halmstad.

Där dog han i tisdags.

Liften används till skidåkning på vintern och mountainbike på sommaren.

Hade familjen vid sig

”Alexander gick vidare i tisdags, strax före klockan 16. Han hade hela sin familj runt sig när han tog sitt sista andetag.

”Nu ber jag med hela mitt hjärta att det blir en förändring, säkerhetsmässigt och ansvarsmässigt, och att man ser över sin cykelverksamhet”, skriver hans mamma Barbro Elfqvist.

Backen i Järvsö har fått kritik efter att tre skadats på samma bana på kort tid. Totalt har fem ådragit sig allvarliga skador – bruten nacke, förlamning och svåra hjärnskador – i trakten runt Järvsö i sommar.

”Börja fundera”

– När det kommer så många fall, under så kort tid, från samma område. Då börjar vi fundera på om det är något mer än slumpen. Att det kanske är brister i säkerhetstänkande, eller i insikten hos dem som åker, har Per Enblad, professor och chef över neurointensivvården på Akademiska sjukhuset i Uppsala, tidigare sagt till Aftonbladet.

Olycksbanan var rödmarkerad, vilket är svårighetsgrad 3 av 4.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln