Hundratals ryska akademiker kritiserar Kreml

Av: TT

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Den oppositionelle politikern Aleksej Navalnyj vid en domstolsförhandling på torsdagen om att förlänga hans frihetsberövande.

I ett öppet brev anklagar över 550 ryska akademiker och forskare Kreml för att ha satt in en kampanj av förtryck mot aktivister som genomfört de största regeringskritiska demonstrationerna på flera år.

Akademikerna kräver att förundersökningarna läggs ner mot de 10–15 aktivister som riskerar åtta års fängelse vardera sedan polisen uppgivit att oroligheter brutit ut vid en av demonstrationerna.

"Vi kräver att de människor som driver statsapparaten stoppar denna juridiska godtycklighet, upphör med det politiska förtrycket och strikt börjar följa konstitutionens bestämmelser", skriver akademikerna i den vetenskapliga tidskriften Troitskys nätupplaga.

De oppositionella anser att protesterna varit fredliga, att myndigheterna vill skrämma dem till tystnad och att det är polisen som varit våldsam. Omkring 2 000 personer har tillfälligt omhändertagits eller gripits i protester som polisen sagt saknade tillstånd. Hela kretsen kring den oppositionelle politikern Aleksej Navalnyj har dömts till korta fängelsestraff.

Demonstrationerna började i juli när det stod klart att ett antal oppositionella politiker inte får ställa upp i lokalval i Moskva den 8 september.

"Vi följer med stor oro hur det blir straffbart att tillbakavisa lögner i Ryssland, samt hur politiskt förtryck åtföljs av uppkomsten av absurda anklagelser", står det i det öppna brevet.

Publicerad: