Gunilla räddades från branden i sista sekund

Av: Andreas Ekström

Publicerad:
Uppdaterad:

Gunilla Finnberg, 71, sov i sitt sommarhus i Krångelbygget utanför Skånes Fagerhult i Örkelljunga kommun.

Plötsligt vaknade hon av att brandlarmet tjöt och att huset brann för fullt.

– Jag trodde det var en otäck dröm, säger Gunilla.

Tidigt under torsdagsmorgonen larmades räddningstjänsten i Skånes Fagerhult till det lilla samhället Krångelbygget. Först på plats var Jörgen Johansson, styrkeledare på räddningstjänsten.

– Vi fick in larm om att det brann från taket på en villa, sedan fick vi kompletterande information från SOS att en kvinna var kvar huset. Då fick man lite mer adrenalin, säger Jörgen Johansson.

Det var Gunilla som var kvar i huset. Hon hade vaknat i sitt sovrum på andra våningen av att det brann. Först öppnade hon dörren till trapporna, men då vällde det in rök i rummet. Hon stängde dörren och begav sig till fönstret, under händelseförloppet pratade hon med operatören från SOS.

– Som tur var hade jag med mig telefonen, larmoperatören var jättelugn och bra. Och sa hela tiden var brandbilarna var och vad jag skulle göra, säger Gunilla.

1 av 3 | Foto: Stefan Svensson
Brandmannen Jörgen Johansson.

Eldlågorna slog ut sekunder efter Gunilla räddades

När Gunilla såg Jörgens insatsbil kände hon en enorm lättnad. Samtidigt visste hon inte hur nära döden hon faktiskt var.

– Jag blev oerhört glad när jag såg den första bilen. Jörgen kom fram och jag sa var stegen låg. Han sprang och hämtade den och måste varit övernaturligt stark, för den är i solitt trä och är jättetung. Jag hade aldrig orkat den, det går åt två personer för att bära den.

Jörgen medger att stegen var tung men att där och då så märkte han inte av det.

– När jag kom fram såg jag hur det brann bakom henne i fönstret. Hon skrek var stegen var och jag hämtade den. Jag höll i den när hon klättrade ner, stegen stod nästan rakt upp mot husväggen. Sekunden efter hon klättrat ner slog eldkvastarna rakt ut ur fönstret, säger han.

Tredje generationens ägare

Huset var Gunillas sommarboende, under vintern bor hon i Lund. Hon är själv tredje generationens ägare på huset, hennes son hade blivit fjärde.

– Jag träffade aldrig första generationen som bodde där, men kände en kontakt med dem när jag satt och åt på samma plats som de ätit.

Trots att hon känner en stor sorg i att villan är borta, menar hon att det kunde ha gått mycket värre om det inte funnits en deltidsbrandstation i Skånes Fagerhult.

– Det är klart att det hade kunnat sluta riktigt illa och jag brunnit inne om de inte hade kunnat komma så snabbt. Jag känner en stor tacksamhet mot SOS, Jörgen och alla de andra brandmännen. De var superprofessionella och tog hand om mig på ett fantastiskt sätt, säger Gunilla.

Det är oklart vad som startade branden men enligt polisen ska det inte finnas någon misstanke om brott.

Publicerad:

LÄS VIDARE