Mörkt för Macron i ljummet lokalval

TT TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-06-28

De gröna går framåt medan president Emmanuel Macrons förhoppningar om lokal förankring grusas. Det visar preliminära resultat från den andra omgången av Frankrikes kommunval.

President Emmanuel Macrons parti La république en marche (LREM) existerade ännu inte när de senaste kommunvalen hölls 2014, och inför årets val var förhoppningen att vinna lokalt fotfäste. En förhoppning som i huvudsak tycks ha kommit på skam. Om de preliminära resultaten står sig kan LREM misslyckas med att vinna någon av landets tio största kommuner.

För bara ett år sedan fanns förväntningar om att vinna huvudstaden Paris, men där ser sittande överborgmästaren Anne Hidalgo från socialdemokratiska PS ut att bli omvald. Enligt tv-kanalen TF1:s vallokalsundersökning får Hidalgo 50,2 procent av rösterna.

Macronregeringens talesperson Sibeth Ndiaye medger att resultaten är en besvikelse.

– Det finns platser där våra egna interna motsättningar förde med sig resultat som är extremt nedslående, säger hon.

"Underbar seger"

Ett litet glädjeämne var dock att premiärministern Édouard Philippe utsågs till borgmästare i nordfranska Le Havre, något Macron hyllade som en "underbar seger". Resultatet innebär dock inte att Philippe måste lämna sin post – Frankrikes grundlag tillåter honom att utse en ställföreträdande borgmästare så länge han sitter i regeringen.

Politiska bedömare spår dock att Macron tar tillfället i akt att möblera om i regeringen, och petar Philippe som enligt opinionsmätningar är mer populär än honom själv.

Gröna vinnare

Av de preliminära resultaten att döma ser De gröna ut att bli valets vinnare. Enligt vallokalsundersökningar ser partiet ut att ta kontroll över flera av landets största städer, som Lyon, Marseille och Bordeaux.

I sydfranska Perpignan vann enligt en vallokalsundersökning Nationell samlings kandidat borgmästarposten. Det är första gången nationalistpartiet lyckas vinna en stad med över 100 000 invånare.

– Vi kommer kunna visa att vi klarar av att styra en stor stad, säger partiledaren Marine Le Pen.

Rekordlågt deltagande

Den första valomgången ägde rum den 15 mars, precis när dödssiffrorna under coronapandemin börjat skjuta i höjden, och markerades av rekordlågt deltagande. Bara runt 45 procent röstade, att jämföras med över 60 procent valet innan.

Den andra omgången skulle hållas den 22 mars men sköts upp när Frankrike stängde ned. När den på söndagen slutligen ägde rum föreföll det som att virusrädslan alltjämt satt i. Inrikesdepartementets siffror visar på än längre deltagande denna gång – bara 40,5 procent röstade.

Den enda regionen i landet som inte höll val under söndagen var Franska Guyana i Sydamerika där risken för smittspridning bedömdes vara för stor.