Japans kejsare krönt – i nedskalad ceremoni

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Kyodo News/AP/TT
Japans nye kejsare Naruhito.

Japans nye kejsare Naruhito har förklarat sig krönt.

Ceremonin blev något mindre än planerad på grund tyfonens Hagibis framfart.

Naruhito antog officiellt sina uppgifter som kejsare den 1 maj, dagen efter att hans far hade abdikerat. Det var första gången på 200 år som en japansk monark har avgått.

Kröningsdagen inleddes med att Naruhito, iklädd en voluminös vit särk och en svart hatt med en 60 centimeter hög "mast", förkunnade kröningen för gudomligheter och förfäder vid olika heliga platser.

Inbjudna gäster från över 180 länder – däribland Sveriges kung och kronprinsessa – deltog under dagen som kulminerade i en ceremoni i kejsarpalatset.

När kröningen var fullbordad, och Naruto därmed fullbordat sin väg till krysantemumtronen, ropade premiärminister Shinzo Abe "Banzai!" – länge leve kejsaren – tre gånger.

Dagens festligheter har skalats ner något i efterdyningarna av tyfonen Hagibis framfart över landet för lite mer än en vecka sedan. Ovädret krävde över 80 liv och många människor letar fortfarande efter försvunna anhöriga. Bland annat har en bilparad för att presentera det nya kejsarparet för allmänheten skjutits upp.

Publicerad:

LÄS VIDARE