Han vill hjälpa bönderna att producera biogas

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

NYHETER

2018 invigdes den tredje rötkammaren på biogasanläggningen i Uppsala, nu vill Rickard Malmström (MP) också ge bönderna möjlighet att producera biogas.

– Det skulle göra både miljön och lantbrukarna till vinnare.

Närmare hälften av stadsbussarna i Uppsala körs redan på biogas, och intresset för att tanka biogas ökar också bland både företag och privatpersoner.

Samtidig som intresset ökar växer också behovet av fler biogasanläggningar, och fler tankställen, vilket blivit en utmaning för Uppsala kommun. Kanske kan lösningen finnas på landsbygden.

– Framförallt ser jag att biogasen skulle öka självförsörjningsgraden nationellt och hos många lantbrukare. Det är gott om matrester och avfall som idag bara ligger och ruttnar, när det i stället kan bli biogas, säger Rickard Malmström (MP), kommunalråd med ansvar för klimat.

Menar du att bönderna ska bygga egna biogasanläggningar?
– Ja, och då kommer det givetvis att behövas stimulansåtgärder, och den frågan driver Miljöpartiet på riksdagsnivå.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Biogasanläggningarna ska göra bönderna till vinnare

Under 2020 ersätter Gamla Uppsala Buss ytterligare sju dieselbussar med sju nya biogasdrivna ledbussar, men det är inte i första hand stadsbussarna som Rickard Malmström (Mp) tänker att lantbrukarnas biogas ska användas till.

– Den biogas som lantbrukare producerar i sina egna anläggningar kan användas i egna fordon, och säljas till grannar. Vi har så mycket att tjäna på att detta blir verklighet, och då tänker jag inte bara på miljön. Det skulle göra både miljön och lantbrukarna till vinnare.

Hur ser drömscenariot ut?
– Drömmen är framförallt att vi kan ta vara på så mycket avfall som möjligt innan det börjar ruttna. Att ge lantbrukare möjligheten att bygga egna biogasanläggningar runt om i Sverige och såklart Uppsala län ökar chanserna att ta vara på mer det befintliga avfallet, säger Rickard Malmström och fortsätter.

– Biogas är en fantastisk källa, så länge vi håller oss till just avfall. Vi ska inte odla bara för att få upp produktionen av biogas, då försvinner en stor del av nyttan.

Publicerad: