Gravida i Kina lever i skräck för coronaviruset

Publicerad 2020-02-26

Oron för coronaviruset är stor bland gravida kvinnor i Kina.

Rykten går att fostret kan smittas i livmodern och många vet inte var de ska föda sedan allt fler förlossningsavdelningar stängt.

– Jag oroar mig för många olika saker varje dag, säger gravida Jane Huang i Wuhan.

Kinas sjukvård är hårt ansträngd under coronavirusutbrottet. Medan allt fler läkare och personal tillfälligt flyttas över till coronavården dräneras andra områden, som förlossning och gynekologi.

Vigor Liu, 30, är gravid i femte månaden.

I den nerstängda, karantändrabbade mångmiljonstaden Wuhan letar gravida Jane Huang, 40, febrilt efter någonstans att föda, skriver New York Times.

– Jag oroar mig varje dag för att mitt barn ska dö i livmodern. Jag oroar mig för en tidig födsel, att barnet inte ska överleva, säger hon till tidningen.

Distriktssjukhuset där Jane varit registrerad tar inte längre emot gravida kvinnor.

I Wuhan är kollektivtrafiken avstängd. En grupp frivilliga har organiserat ett nätverk som skjutsar 600 gravida vid behov. Utan nätverket skulle många gravida inte kunna ta sig till olika sjukvårdsinrättningar.

I Beijing visar gravida Vigor Liu, 30, sina inköp för att stilla oron: skyddsglasögon och små ansiktsmasker för barnet som hon väntar.

Vigor Liu har köpt skyddsglasögon och ansiktsmasker till det väntade barnet.

När Liu ska kontrollera fostret får hon vänta i många timmar för att få se den enda tillgängliga läkaren. I skyddsrummet omges hon av andra gravida i hemmagjorda skyddsdräkter, med frisyrerna undangöma i duschmössor. Läkarens råd under de tio minuter hon till slut får prata med honom: sluta läsa nyheter.

Det mesta tyder på att sjuka mödrar inte överför smittan till fostret. Trots det har statliga kinesiska media rapporterat att fostret hos en gravid kvinna var coronasmittat när det föddes. Via chattar där gravida hämtar information sprider sig alla möjliga rykten, som att smittan tar sig in genom öppna fönster.

Nyblivna mamman Zhang Chong berättar för New York Times att pojken hon födde den 1 februari på ett sjukhus i Beijing grät och ville ha mat första natten. Hon var så smärtpåverkad att hon knappt kunde röra sig, men ingen fanns på plats att lyfta barnet till bröstet. I vanliga fall får en anhörig vara vid den nyförlösta mammans sida dygnet runt, men på grund av coronaviruset har besökstiden skurits ner till max en timme per dag.

– Jag var nära att börja gråta hundra gånger om dagen, berättar Zhang om de första dagarna i ensamhet på sjukhuset.

PODD Hur stor är risken att coronaviruset utvecklas till en pandemi?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med professor Björn Olsen om vilka konsekvenser det kan få om coronaviruset utveclas till en pandemi.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln