Elsparkcykelföretag ska betala avgift i Malmö

Publicerad 2020-06-12

Malmö stad har tröttnat på att elsparkcyklar står eller ligger slängda lite här och där runt om i staden.

För att få ordning på kaoset ska det nu bli dyrare för företagen att hyra ut cyklar i staden, meddelar Malmö stad.

Tekniska nämnden fattade beslut om en ändring av den lokala ordningsstadgan på fredagsförmiddagen. Ändringen innebär att företag som hyr ut sparkcyklar, elcyklar eller andra eldrivna enpersonsfordon måste ansöka om tillstånd för sin uthyrning i förväg framöver. De måste också betala 1 825 kronor per fordon i årlig avgift.

– Vi tar betalt av alla som vill använda Malmöbornas mark. Även den som vill ställa ut en liten skylt utanför sin butik får betala. Då är det rimligt att Malmöborna kan ta ut en avgift från de här företagen som ställer ut elsparkcyklar. Och på det sättet få bättre ordning i hela uthyrningssystemet, säger Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden, i ett pressmeddelande.

Sätter krokben för Malmöborna

Enligt Håkan Linné (L), förste vice ordförande i tekniska nämnden, finns ännu en anledning till varför företagen som hyr ut cyklar ska betala för sig.

– Den nya mobilitetstjänsten med elsparkcyklar som är tillgängliga och lätta att använda har skapat nya alternativ till bilen för Malmöborna. Men som alla bra fenomen är elsparkcyklarna också förknippade med nackdelar. Bland annat det faktum att funktionshindrade kan få svårare att ta sig fram med elsparkcyklar slängda hur som helst, därför är den här förändringen tyvärr nödvändig.

Snart kan Malmö stad ta ut en avgift av företagen som hyr ut elsparkcyklar.

Ändringarna – som Malmö stads fastighets- och gatukontor förberett i samråd med Sveriges kommuner och regioner – måste godkännas av kommunfullmäktige innan de träder i kraft. För ändringen i den lokala ordningsstadgan krävs även ett godkännande av Länsstyrelsen.

Särskilda parkeringszoner för cyklarna

För att det ska bli lättare att parkera elsparkcyklarna på ett strukturerat sätt kommer även ett tjugotal specialgjorda parkeringszoner i innerstadsområdet att sättas upp.

Följ ämnen i artikeln