Kritik mot att elever inte får strejkledigt

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Klimatstrejken som startades av Greta Thunberg har spridits över världen och på fredag väntar ännu en global aktion.
Foto: LOTTE FERNVALL
Klimatstrejken som startades av Greta Thunberg har spridits över världen och på fredag väntar ännu en global aktion.

Eleverna i Malmö får inte ledigt för att delta i den globala klimatstrejken.

Fridays For Future Malmö är oförstående till beslutet att gå ut med informationen.

– Man undrar om det är ett statement, om de inte stöttar oss eller vad är detta?, frågar sig Anna Bokström, en av grundarna.

Den globala klimatveckan inleds på fredag. Då väntas stora klimatstrejker runt om i världen - och i New York har man meddelat att eleverna på de kommunala skolorna kommer få ledigt för att delta i strejken.

I Malmö har man däremot beslutat att grundskoleeleverna inte ska få ledigt.

– Det är klart att man som enskild person sympatiserar med klimatfrågan. Men vi måste följa skollagen, sa Anders Malmquist, grundskoledirektör i Malmö, nyligen till Sydsvenskan.

Hos Fridays For Future Malmö är man oförstående till beslutet att gå ut medialt med informationen.

– För det första undrar jag varför man går ut med det. Egentligen kan varje lärare ta klassen till strejken och säga att undervisningen pågår där. Nu känns det som att många inte vågar det, säger Anna Bokström, en av grundarna till Fridays For Future Malmö, och fortsätter:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

”Ett sånt unikt tillfälle”

– Jag tror inte att man tidigare aktivt gått ut och sagt det. Att man inte får ledigt för strejken är en sak men jag undrar varför man går ut med det. Man undrar om det är ett statement, om de inte stöttar oss eller vad är detta?

Att det nu är uttalat att strejkdeltagande inte kommer ge ledighet tror hon främst kommer påverka de yngre barnen.

– Det här är en enstaka händelse som rör hela vår planet. Hela världens barn går ut och samlas på gatorna. Det är ett sånt unikt tillfälle så det är väldigt konstigt att vi i Malmö inte kan vara delaktiga i det.

– Sen är det klart att de som är stora nog kan gå dit, strejka och ta ett eget beslut om frånvaro. Men små barn har inte den möjligheten eller vågar inte, då de ser läraren som en auktoritet. Så är det för min dotter. Hon vågar inte säga till sin lärare att hon vill gå på strejken, utan hon skulle behöva att de går dit tillsammans.

Var minst 600 i våras

Hur påverkar det här er?

– Det vet vi inte men vi kommer uppmuntra alla skolelever att komma ändå.

Även om Fridays For Future Malmö blivit allt bättre på att nå ut med sin information menar man att det fortsatt är svårt att informera skolbarn. För att nå ut till dem måste man gå via rektorn, och sedan hålla tummarna för att infon sprids.

Att uppskatta hur många som dyker upp på fredagens strejk är svårt.

– Jag har ingen som helst aning faktiskt. Det är väldigt svårt att säga. Den 15 mars var vi minst 600 och i maj var vi säkert 400. Jag skulle tro att vi blir fler denna gången, men jag kan inte vara riktigt säker.

I Malmö kommer fredagens strejk ta sin början utanför stadshuset klockan 10. Därifrån går man gemensamt till Stortorget där strejken fortsätter utanför Rådhuset.

Publicerad:

LÄS VIDARE