Theo, 5, attackerades av en hund – skalpen bets av

Uppdaterad 2023-03-07 | Publicerad 2023-03-06

Theo i en sjukhussäng.

Femåriga Theo attackerades allvarligt av en hund i Halland i augusti och fick skalpen avbiten.

Händelsen anmäldes till polisen – men utredningen lades ner.

– Som det är nu kommer det inte bli några konsekvenser alls efter att min son attackerades, säger mamma Nicolette O’Toole, 38.

Den 24 augusti lämnade Nicolette O’Toole, 38, från Skene, över sin femåriga son Theo till en nära vän som skulle passa honom i några timmar. Men under eftermiddagen fick hon ett samtal om att Theo blivit skadad, och behövde sys.

– Hon sa att vi skulle mötas upp, men det visade sig att Theo blivit attackerad av hennes hund. Skadorna var väldigt allvarliga och jag ringde både ambulans och polis, säger Nicolette O’Toole.

– Han hade hundbett över stora delar av kroppen. På ett stort parti på bakhuvudet saknades hud, han var täckt i blod och hans hand var krossad. Attacken hade pågått länge, fortsätter hon.

En stor del av huden på Theos bakhuvud hade dragits loss. Skadeläget bedömdes som kritiskt och han fördes med ambulans till sjukhus där han opererades för sina skador.

– Efter attacken genomgick han tio timmars rentvätt av alla sår innan han lades in för operation, säger Nicolette O’Toole.

Theo och mamma Nicolette på sjukhuset.

Polisanmälde – utredning lades ner

Tiden efter attacken har varit svår för Theo, och kantats av sjukhusbesök och operationer. I dag är han till stor del återställd fysiskt.

– Jag har varit hemma med honom i fyra månader. Nu kan han gå till förskolan igen, men han har fortfarande svåra men efter attacken. Så fort en hund skäller blir han rädd, säger Nicolette O’Toole.

Händelsen anmäldes till polisen. I anmälan framkommer det att Theo blivit illa biten av en hund som grävt sig ut från sin hundgård på sin kennel och därefter gått till attack. Det står också att Theo efter ett tag lyckats ta skydd på ett bord.

”Hunden har bitit 5-åringen flera gånger så att ambulans tillkallas till platsen och pojken får köras i kritiskt tillstånd till sjukhuset. Det är oklart vad som föranlett angreppet”, står det bland annat i anmälan.

Men i mars i år lades utredningen mot hundens ägare ner på grund av att man inte kunde styrka brott, enligt utredaren.

– Vi kommer att överklaga det. Som det är nu kommer det inte bli några konsekvenser alls efter att min son attackerades. Jag hade gärna sett att det här ledde till en dom, skadestånd och att hundägaren fick djurförbud efter det här, säger Nicolette O’Toole.

Theo på sjukhuset.

”Högriskhundar måste genomgå ett mentaltest”

Antalet hundattacker har ökat de senaste åren. Under 2021 sökte nästan 4 000 personer vård för skador orsakade av hundar.

Hunden som attackerade Theo var av rasen Miniatyrbullterrier och ingår i avel, vilket också framkommer i anmälan till länsstyrelsen i Halland. Hunden avlivades samma dag som attacken skedde och länsstyrelsen ansåg därmed att inga fler åtgärder behövde vidtas, enligt handlingar som Aftonbladet tagit del av.

Nicolette O’Toole säger att hon anser att Svenska Kennelklubben (SKK), hundägarnas riksorganisation som företräder alla hundar och hundägare i Sverige, bör ta ett större ansvar när det kommer till hundägare och avel.

Bland annat pekar hon på att hon vill se fler kontroller på hundar som avlas, men också striktare regler när det kommer till hundägare.

– Jag tycker att högriskhundar måste genomgå ett mentaltest innan de går i avel. Det måste skärpas till på grund av det ökade antalet hundattacker, även om de flesta attacker sker bland blandraser. Jag vill se större krav på högriskhundar, och en handlingsplan för hur man ska agera när allvarliga saker som dessa händer.

– Som det är nu är det många hundägare som slipper ta ansvar. Jag har anmält det här till SKK också, men de har inte vidtagit några åtgärder. Reglerna måste ses över och skärpas för att inte fler ska utsättas för attacker från hundar, fortsätter hon.

Hon säger också att hon, tillsammans med en vän, har startat en insamling till Theo för att han ska få upprättelse.

Hundcoachen Fredrik Steen

Experten: Hundägarna bär ansvaret

Fredrik Steen, hundexpert, säger att ökade antalet hundattacker beror på ett flertal faktorer. Bland annat för att det blir allt vanligare med så kallade högriskhundar, men också för att kunnandet om hundar sjunker.

– Ansvaret för att hundattackerna ökar är i första hand hundägarens. Där är lagen glasklar. Men tittar man i ett större perspektiv ligger ansvaret även på uppfödaren, på uppfödarorganisationer samt på organisationer som utbildar hundägare.

Han understryker även vikten av utbildning för både hundägare och hundar, där han menar att det finns mycket utrymme för förbättring.

– Som hundägare är du skyldig att utbilda och träna din hund till att passa in i samhället och på alla krav samhället ställer. Det gäller även hundägarutbildning, men när det kommer till det finns det mycket kvar att göra. Här vill jag påstå att utvecklingen till och med varit negativ.

Han säger också att uppfödare bör ta ett större ansvar när det kommer till avel, och att testerna som genomförs på hundar inte alltid speglar de situationer som hunden och dess ägare kan hamna i det vardagliga livet.

– Uppfödaren måste också ta ett större ansvar, framförallt inom två områden: Endast avla på välmående och mentalt friska individer. Detta kan dock vara ett problem om de tester jag nämnde ovan inte speglar det vi borde testa. Olika tester är ofta ett avelsredskap för många uppfödare.

– Det andra är att ställa krav på utbildning, kunskap och seriositet innan man säljer och levererar en valp till en valpköpare, säger han.

SKK: Beklagar det som hänt

Janina Pfalzer, pressansvarig på SKK, skriver att föreningen beklagar det som skett. Hon säger också att de har ett flertal regler gällande hundhållning och uppfödning.

”Dessa har funnits under lång tid och ställer i flera fall högre krav än vad svensk lagstiftning gör. Utöver våra generella regler kan det finnas olika regler för specifika raser för att uppfödare ska få registrera valpar. Detta kan till exempel innebära att vissa hälsotester ska vara gjorda innan en parning får göras eller att föräldradjuren ska ha känd mental status”, skriver hon i ett mejl.

Hon skriver också att alla hundägare, enligt svensk lag, har strikthundägaransvar för sina hundar. På frågan om vad föreningen gör om de får vetskap om en hundattack säger hon att det i första hand är ett polisiärt ärende och ett ärende för länsstyrelserna.

”SKK:s mandat ligger inom våra regler för hundhållning och uppfödning. Om vi har skäl att tro att en uppfödare brister i det som våra stadgar och regler anger, kan våra kennelkonsulenter göra ett oannonserat besök. Vi förhåller oss självfallet också till domar och beslut från myndigheter. De åtgärder vi som förening har möjlighet att vidta är dock begränsade till hänvisningsstopp, registreringsförbud och uteslutning”, skriver hon.

Hon skriver även att föreningen anser att anser att det främst är ”olämpliga ägare” som är problemet när det kommer till hundattacker, och inte raser.

Följ ämnen i artikeln