Demirok favorit bland C-väljarna – men få vet vem han är

Publicerad 2023-01-20

Muharrem Demirok är favorittippad när Centerpartiet ska välja ny partiledare.

Men enligt en undersökning från Aftonbladet/Demoskop är han så gott som okänd bland C-väljarna.

– Det kan vara lite av en uppförsbacke, säger Demoskops vd Karin Nelson.

Centerpartiets valberednings förslag på ny partiledare är Muharrem Demirok. En person som majoriteten av partiets väljare knappt eller inte alls känner till. Det visar en ny undersökning från Aftonbladet/Demoskop.

40 procent av C-väljarna säger att de inte känner till särskilt väl. Hela 45 procent vet inte alls vem han är.

Men trots det är han favoritkandidaten, även bland väljarna. En tredjedel vill se Demirok som Annie Lööfs efterträdare.

Undersökningen är gjord efter att valberedningen presenterat Demirok som kandidat. Det kan ha påverkat att Centerpartisterna i viss utsträckning föredrar Demirok över Elisabeth Thand Ringqvist och Daniel Bäckström.

Muharrem Demirok.

”Känner sig upprörda”

De flesta C-väljare, 41 procent, svarar att de inte vet vem de vill ha som ny partiledare. Skulle Muharrem Demirok bli vald så kan han ha en svår väg framför sig.

– Det finns kommentarer från de som svarat på undersökningen att en del känner sig upprörda över att han blivit dömd för misshandel två gånger. Det kan vara lite av en uppförsbacke, säger Karin Nelson som är vd på Demoskop.

Den 2 februari ska Centerpartiets nya partiledning väljas under en extrainsatt stämma i Helsingborg.

Och oavsett vem som tar efter Annie Lööf kommer den personen ha stora skor att fylla.

– Inom C har hon varit väldigt stark. Efter att hon aviserade sin avgång har hon också ökat sin popularitet. Så hon lämnar med flaggan i topp, säger Karin Nelson.

Annie Lööf.

Andra ledares popularitet

Hur partiledares popularitet och hur pass kända de är bland sina väljare när de tillträder varierar.

Magdalena Andersson var känd och populär bland S-väljare, efter att hon haft rollen som finansminister i Stefan Löfvens regering.

Även Ulf Kristersson hade ett visst kändisskap bland M-väljare från sin tid som socialförsäkringsminister när han ersatte Anna Kinberg Batra.

– Jag tror det närmaste man kan jämföra är Nooshi Dadgostar som var ganska okänd som partiledare. Och hon efterträdde den otroligt populära Jonas Sjöstedt. Han var brett uppskattad både inom partiet och bland väljarna, säger Karin Nelson.

Det behöver inte ha så stor betydelse om Centerpartiets nästa ledare är okänd bland sina väljare.

SD eller V är fienden

De två viktigaste frågorna som C-väljarna lyfte i undersökningen var att den nya partiledaren ska förvalta Annie Lööfs arv och fokusera på landsbygden.

Man vill att partiet fortsatt håller sig till den politiska mitten, och framför allt att man inte samarbetar med Sverigedemokraterna.

– Väljarna säger att det är viktigt att hålla samma linje mot SD. En del uttrycker att antingen SD är fienden eller V. Men det är en mjukare känsla kring Vänsterpartiet.

16 procent tycker att C ska samarbeta med V, och knappa tre procent vill se ett samarbete med SD.

De övriga riksdagspartierna ställer sig C-väljarna mer positivt till. Många vill se samarbete med M (41 procent) och L (63 procent). Men allra flest vill hålla en god relation till S (85 procent). 39 procent vill samarbeta med MP.

Magdalena Andersson.

Vill se Magdalena Andersson som statsminister

C-väljarna har fortfarande ett starkt stöd för Magdalena Andersson som statsminister. 84 procent ser hellre henne som landets ledare än nuvarande statsminister Ulf Kristersson, som får 4 procents stöd.

– Det är inget nytt, vi har sett det under en lång tid. Efter att Ulf Kristersson och M slöt Tidöavtalet tillsammans med SD så är det solklart att en Centerpartist inte vill se Kristersson som deras statsminister.

Enligt en mätning om vad C-väljarna tyckte i samma fråga i januari förra året sa 14 procent Ulf Kristersson och 60 procent Magdalena Andersson. Resten hade ingen skillnad.


ANNONS