Så tycker partierna i frågor om vård och omsorg

Publicerad 2022-09-08

Hur skiljer sig de olika partiernas politik åt?

I Aftonbladets Valkompass har partierna svarat på bland annat frågor som rör vård och omsorg.

Här är en sammanställning av partiernas åsikter i fyra aktuella frågor.

1. Inför krav på svensk­kunskaper för personal inom vård och omsorg

VÄNSTERPARTIET

Håller inte alls med

Det ingår i en god vård och omsorg att få hjälp av människor som vi förstår och som förstår oss. Det bästa sättet att säkerställa det är att se till att vården och omsorgen får tillräckliga resurser och att personalen har utbildning och fasta jobb. Timanställd personal utan utbildning gör det svårare. Att lagstifta om språkkrav blir fyrkantigt och kan inte kompensera för att vården och omsorgen får för lite resurser.

Källa: Politik A till Ö: Språk och integration

SOCIALDEMOKRATERNA

Lutar åt att hålla med

Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram ett stöd för att underlätta för verksamheter inom äldreomsorgen att bedöma vilka kunskaper i svenska språket som personalen behöver för att kunna utföra arbetet på ett tryggt och säkert sätt. En språksatsning för anställda inom vård och omsorg har inletts och omfattar 61 miljoner kronor fram till 2024. Det är sedan kommunerna och regionerna som avgör hur kraven på svenska ska utformas för personalen.

Källa: Uppdrag att ta fram språkbedömningsstöd för verksamheter inom äldreomsorgen. Regeringsuppdrag till Socialstyrelsen, 12 april 2022

MILJÖPARTIET

Håller inte alls med

Arbetsgivaren ansvarar för att de anställda har den kompetens som behövs. För att kunna arbeta inom vård och omsorg behöver den anställda självklart prata så pass bra svenska att det inte uppstår risker på arbetsplatsen för de som behöver hjälp och stöd eller kollegor. Samtidigt är det även viktigt att betona att flerspråkiga som får demens oftast bara kommer ihåg sitt första språk som inte alltid är svenska och att det även finns många med hörselnedsättningar. Det behöver således vara en mängd olika språkkunskaper som behövs inom vård och omsorg, inklusive teckenspråk. Att införa ett nationellt krav på svenskkunskaper leder därför tanken fel, att se till att personer med rätt kompetens anställs är en fråga för respektive arbetsgivare, kommun och region

Källa: Nyheter: Nu tryggar vi välfärden och äldreomsorgen, 9 september 2021

CENTERPARTIET

Håller helt med

Det är viktigt att personal inom äldreomsorgen behärskar det svenska språket så att föreskrifter, dokumentation, vård och omsorgsprogram samt läkemedelsföreskrifter kan följas.

Källa: Socialutskottets betänkande 2020/21:SoU9, Äldrefrågor, sida 42

LIBERALERNA

Håller helt med

Liberalerna vill se språkkrav och språkstöd för kärnyrken inom vård, skola och omsorg samt krav på svenskutbildning för de som saknar rätt kunskaper som jobbar i dag.

Källa: Förortslyftet: Fler i egen försörjning. En plan för att Sverige inte ska ha några utsatta områden år 2030. Antagen på Liberalernas landsmöte 2021

KRISTDEMOKRATERNA

Håller helt med

Det är viktigt att äldreomsorgens personal behärskar det svenska språket. Detta är en säkerhetsaspekt så att föreskrifter, dokumentation, vård och omsorgsprogram samt läkemedelsföreskrifter m.m. kan följas. Kristdemokraterna anser därför att regeringen bör se över vilka kunskapskrav i det svenska språket som ska gälla för äldreomsorgens personal. Detta är något som Kristdemokraterna stött i riksdagen.

Källa: Socialutskottets betänkande 2020/21:SoU9, Äldrefrågor

MODERATERNA

Håller helt med

Vi anser att personal inom vård och äldreomsorg ska behärska begriplig svenska. Det är inte bara viktigt att kunna prata så att andra förstår vad man säger utan också att kunna skriva och formulera sig på svenska språket när man arbetar inom hälso- och sjukvården och äldreomsorgen. Moderaterna föreslår att det tas fram tydliga språkkrav. Krav som slår fast vad man behöver kunna för att vara anställningsbar inom vården och omsorgen. Moderaterna ska verka för: att det tas fram och genomförs språkkrav inom vård- och äldreomsorg.

Källa: Proposition 3 på Moderaternas arbetsstämma 2021, En trygg och tillgänglig vård för alla, från sida 176

SVERIGEDEMOKRATERNA

Håller helt med

För Sverigedemokraterna är det självklart att all personal inom vård och omsorg ska prata bra svenska. Språkbrister inom hälso- och sjukvården hotar såväl kvalitén inom omsorgen, som säkerheten för patienten. Att inte ha krav på svenskkunskaper för personal inom vård och omsorg är att svika de som behöver hjälp och stöd allra mest.

Källa: Vår politik: Äldreomsorgspersonal

2. Bedriv mer äldreomsorg i privat regi

VÄNSTERPARTIET

Håller inte alls med

Äldreomsorgen ska vara till för de äldre, inte styras av jakten på vinster åt bolagsägare. För när vinsten styr blir det färre personal och sämre arbetsvillkor, vilket får konsekvenser för omsorgen. Marknadsexperimentet i den svenska välfärden har varit ett stort misslyckande.

Källa: Politik A till Ö: Vinster i välfärden

SOCIALDEMOKRATERNA

Håller inte alls med

Vi vill stoppa vinstjakten inom äldreomsorgen. I vissa kommuner som använder Lagen om valfrihetssystem (LOV) har för många aktörer inneburit att kommunerna inte klarat av att säkerställa att alla kan leverera en omsorg av tillräcklig kvalitet. Överetableringar innebär också en risk för plötsliga nedläggningar och att kontinuiteten för de äldre rubbas. Den stora mängden utförare har också inneburit att samverkan mellan hemtjänst och sjukvård försvårats. För att säkerställa valfriheten och samtidigt värna tryggheten för de äldre vill vi därför införa ett kommunalt veto mot överetableringar i hemtjänsten.

Källa: Vår politik A till Ö: Äldreomsorg

MILJÖPARTIET

Håller inte alls med

Vi anser att välfärdsverksamhet som vård och omsorg ska drivas med professionalism och engagemang för uppdraget, inte i vinstsyfte. Pengarna som vi betalar i skatt ska gå till det de är avsedda för och eventuella vinster ska återinvesteras i verksamheten. Samtidigt vill vi värna idéburna aktörer som bidrar med mångfald och innovation till välfärden utan vinstintresse. Kraftigt förbättrad arbetsmiljö och arbetsvillkor behövs generellt i äldreomsorgen, det har inte minst Coronakommissionen visat på.

Källa: Motion 2021/22:4498 av Janine Alm Ericson m.fl. (MP), Med anledning av prop. 2021/22:135 Idéburen välfärd

CENTERPARTIET

Lutar åt att hålla med

Vi vill öka valfriheten i vården och vill att äldreomsorgen ska kunna bedrivas i kommunal, privat, idéburen eller ideell verksamhet.

Källa: Vår politik A-Ö: Valfrihet i välfärden

LIBERALERNA

Lutar åt att hålla med

Hälso- och sjukvårdslagen ska fastslå individens rätt att välja mellan olika offentliga eller privata vårdgivare, även om detta betyder behandling på annan ort, i annat landsting eller i annat EU-land.

Källa: Partiprogram, sida 22–23

KRISTDEMOKRATERNA

Lutar åt att hålla med

Kristdemokraterna har ingen åsikt om det ska mer eller mindre privat utförande i äldreomsorgen. Det som är viktigt är att det ska finnas en möjlighet till privat och idéburen utförare att verka inom äldreomsorgen utifrån ställda krav om kvalitet med mera. I ett nationellt perspektiv (det vill säga med alla 290 kommuner som underlag) så lutar vi åt mer privat utförande.

Källa: Socialutskottets betänkande 2020/21:SoU9, Äldrefrågor

MODERATERNA

Håller helt med

Förutsättningarna för att nå högre kvalitet ökar när det finns en mångfald av utförare som utvecklar olika vårdverksamheter […] Moderaterna ska verka för: att möjliggöra privat drift av fler sjukhus och all annan vård och omsorg. 

Källa: Proposition 3 på Moderaternas arbetsstämma 2021, En trygg och tillgänglig vård för alla, från sida 176

SVERIGEDEMOKRATERNA

Lutar åt att hålla med

Sverigedemokraterna värnar valfriheten och anser inte att problemen inom äldreomsorgen beror på att det finns privata aktörer på marknaden. Vi anser att äldreomsorgen behöver utökas kraftigt och för oss är inte det centrala huruvida detta görs genom fler privata eller statliga aktörer så länge kvaliteten i verksamheten är god.

Källa: Vår politik: Vinster i välfärden

3. Förstatliga sjukvården

VÄNSTERPARTIET

Håller inte alls med

Det regionala självstyret kan vara en stor tillgång i arbetet för ett regionalt anpassat förebyggande arbete, folkhälsoarbete och andra insatser med regional prägel, men det får aldrig ske på bekostnad av jämlikheten. Därför vill vi att staten får ta ett större ansvar för den ekonomiska fördelningen av vårdens centrala funktioner och den digitala utvecklingen. Det behövs för den jämlika vården. Vänsterpartiet vill inte förstatliga vården.

Källa: Politik A till Ö: Hälso- och sjukvårdens huvudmannaskap

SOCIALDEMOKRATERNA

Lutar åt att inte hålla med

Sjukvården blir inte bättre av att i detalj centralstyras från Stockholm. Däremot behövs ökad statlig kontroll och bättre samordning och mer samarbete i regionernas sjukvård.

Källa: Handlingar till partikongressen 2021, häfte D – Vi bygger landet tryggt, sida 133–134

MILJÖPARTIET

Håller inte alls med

Enligt vårt partiprogram fastslår vi att Miljöpartiet är ett decentralistiskt parti. Beslut ska fattas så nära de människor som berörs som möjligt. Ett förstatligande av sjukvården tar besluten längre bort från människorna som berörs. Dessutom är en så pass stor organisations­förändring inte vad hälso- och sjukvården behöver nu. Hälso- och sjukvården behöver lugn, ro och framtidstro.

Källa: Partiprogram, sida 4

CENTERPARTIET

Håller inte alls med

Vi vill ha en nära vård med lokal förankring. Det ger en tryggare och mer tillgänglig vård för alla. Vården ska inte styras centralt från Stockholm.

Källa: En trygg och tillgänglig vård med patienten i Centrum. Program antaget av Centerpartiets partistämma 2019

LIBERALERNA

Lutar åt att hålla med

Regionerna ska ha ansvaret för sjukvården samtidigt som det behövs ett tydligare statligt ansvarstagande för att säkerställa en likvärdig vård i hela landet, från primärvård till högspecialiserad vård.

Källa: Vård formad för människor. Mer omtanke, på nya sätt. Sjukvårdspolitisk fördjupningsrapport antagen av landsmötet 2021, sida 22

KRISTDEMOKRATERNA

Håller helt med

Kristdemokraterna anser att staten ska få huvudansvaret för hälso- och sjukvården så att det ges bättre förutsättningar för en jämlik vård. Dagens uppdelning i 21 regioner fungerar dåligt. Vid sidan av ett statligt huvudansvar måste reformen för en god nära vård genomföras sammanhållet och långsiktigt.

Källa: Motion 2021/22:4168 av Ebba Busch m.fl. (KD), En hälso- och sjukvård att lita på

MODERATERNA

Lutar åt att inte hålla med

På Moderaternas partistämma 2021 fattades beslut om den politik som vi går till val på nationellt gällande hälso- och sjukvården. I centrum står reformer för att kapa vårdköerna, stärka patientens makt och inflytande över sin egen vård och samtidigt minska politikens makt. Därtill bland annat förslag om att förbättra cancervården, förslag om en mer sammanhållen vård och omsorg för de mest sjuka och sköra och att prioritera vård av kvinnors sjukdomar och åtgärder att förbättra kvinnors hälsa. Vi har inga förslag om att förstatliga hälso- och sjukvården.

Källa: Proposition 3 på Moderaternas arbetsstämma 2021, En trygg och tillgänglig vård för alla, från sida 176

SVERIGEDEMOKRATERNA

Lutar åt att hålla med

För oss är det självklart att oavsett om du bor i Piteå eller i Stockholm så ska du ha tillgång till en kvalitativ och fullgod vård. Sverigedemokraterna vill därför se en ökad nationell styrning av vården samt ett förstatligande av specialistvården. För att kunna genomföra detta vill vi först tillsätta en utredning för att se över detta och andra utmaningar inom vården.

Källa: Vår politik: Nationell styrning av sjukvården

4. Förbjud vinstutdelning i skatte­finansierad vård, skola och omsorg

VÄNSTERPARTIET

Håller helt med

Välfärden borde vara en fristad från vinsttänkandet. Där ska vi mötas som patienter, elever eller äldre i behov av omsorg – inte som varor att tjäna pengar på. När vinsten styr så behöver man dra ner på något och i välfärden betyder det nästan alltid personalen, vilket påverkar välfärden.

Källa: Politik A till Ö: Vinster i välfärden

SOCIALDEMOKRATERNA

Håller helt med

Socialdemokraterna har föreslag att vinstutdelning ska förbjudas i friskolor.

Källa: Vår politik A till Ö: Vinster i välfärden

MILJÖPARTIET

Håller helt med

Alla utförare inom välfärden ska ha som främsta motiv att bedriva en högkvalitativ verksamhet, och drivas av ett socialt och samhälleligt engagemang. Syftet med verksamheten ska inte vara att dela ut vinst, vilket också ska framgå av stadgar eller bolagsordning. Eventuell vinst ska återinvesteras i verksamheten. Upplägg som innebär för hög skuldsättning eller orimligt höga ränteutbetalningar, eventuellt också via så kallade skatteparadis, ska stoppas. Verksamheternas ekonomi ska redovisas öppet.

Källa: Ur partiprogrammet: Välfärden

CENTERPARTIET

Håller inte alls med

Konkurrens, valfrihet och möjlighet till vinst, i kombination med hårda kvalitetskrav är en förutsättning för att kunna utveckla en verksamhet, anställa fler, investera och skapa en buffert för framtiden.

Källa: Frågor och svar om vinster i välfärden, januari 2018

LIBERALERNA

Lutar åt att inte hålla med

Liberalerna värnar valfrihet och mångfald av utförare. Reglerna för vinstutdelning i skolsektorn behöver stramas upp betydligt, men vinstutdelning i seriösa och långsiktigt arbetande företag ska inte stoppas. Det viktiga är att kvaliteten upprätthålls.

Källa: Motion 2018/19:2045 av Arman Teimouri m.fl. (L), En liberal företagarpolitik

KRISTDEMOKRATERNA

Håller inte alls med

Att privata aktörer får göra en vinst i välfärden är i sig inget problem. Det centrala är att brukarna eller elever erbjuds hög kvalitet av utföraren. När riksdagen röstade om Reepalu-utredningen röstade KD nej. Varje aktör som levererar låg kvalitet eller beter sig oetiskt ska läggas ner, oavsett om det är en offentlig utförare, ett aktiebolag eller en idéburen utförare.

Källa: Politik A-Ö: Vinster i välfärden

MODERATERNA

Håller inte alls med

Moderaterna värnar valfrihet i vård, skola och omsorg. Även vinstdrivande verksamheter bör därför vara tillåtna.

Källa: "Stoppa utdelningar i friskolor som missköter sig." Debattartikel i Dagens Nyheter av Ulf Kristersson och Lars Hjälmered, 17 februari 2022

SVERIGEDEMOKRATERNA

Lutar åt att inte hålla med

Målet för den privata såväl som offentliga sektorn som verkar inom välfärdssektorn ska vara att erbjuda en hög kvalitet och uppnå en hög kundnöjdhet. Sverigedemokraterna anser att kvalitetskraven och uppföljningen av dessa bör skärpas. Högre krav på kvalitet och uppföljning i verksamheten påverkar de privata aktörernas möjlighet till vinstmaximering.

Källa: Vår politik: Vinster i välfärden

Frågorna är framtagna till Aftonbladets valkompass. Texterna är sammanställda och granskade av statsvetare vid Göteborgs universitet.

Valkompass – artikel

ANNONS

Publisert:

LÄS VIDARE

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET